Matić: Srbija prepoznata kao značajna investiciona i zanimljiva turistička destinacija

Nakon šest meseci najvećeg događaja na planeti, Svetske izložbe u Dubaiju, na kojoj su 192 zemlje predstavile najveće umove i inovacije današnjice i koji je posetilo više od 23 miliona posetilaca iz celog sveta, “EКSPO 2020 – Dubai” zvanično se zatvara.

Srbija je na svom, do sada najvećem predstavljanju na nekoj svetskoj izložbi, nastupila sa temom ,,Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Na arhitektonski upadljivom i potpuno digitalizovanom Paviljonu Srbije, od čak 2.000 kvadrata, Srbija je ugostila više od milion i dvesta hiljada posetilaca, ostvareno je više od 10.000 poslovnih kontakata, a predstavljene su brojne inovacije zbog kojih je Srbija postala tema velikog broja svetskih i domaćih medija.

– EКSPO Dubai je uzdigao vrednost kulture, povezao prošlost i budućnost, tradiciju i tehnologiju, i za nas predstavlja priliku da pokažemo te veze iz našeg ugla, budući da je Srbija u svom ekonomskom i kreativnom izletu usmerena napretku, ali ne zaboravljajući svoje korene i nasleđe – rekla je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije za “EКSPO 2020 – Dubai”.

Ona je dodala da nam je učešće na EКSPO-u omogućilo, ne samo da predstavimo svoje potencijale, razvijamo poslovne mreže i podižemo imidž naše zemlje, već i da radimo na daljem učvršćivanju partnerstva između Srbije i UAE.

– Podstičemo razvoj srpskih kompanija, pružamo značajnu podršku razvoju inovativne ekonomije i ekonomije znanja kroz prisustvo velikog broja visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva, visokog obrazovanja, kreativnih industrija i srećni smo što je Srbija prepoznata kao značajna investiciona i zanimljiva turistička destinacija – istakla je Matić.

Ona ja najavila i da se država Srbija već priprema za sledeći nastup na Svetskoj izložbi koja se održava 2025. godine u Osaki u Japanu, ali i da je Beograd podneo kandidaturu za domaćina specijalizovanog EКSPO-a 2027. godine.

U Dubaiju su predstavljeni najveći ekonomski, tehnološki, investicioni, turistički i kulturni potencijali Srbije, a Srbija je osvojila svet i svetsku medijsku javnost dostignućima i inovacijama pre svega iz sektora kreativnih industrija, najmodernijih tehnologija i vrhunske nauke, predstavljajući se prvi put na ovoj manifestaciji pod modernim brendom nacionalne platforme ,,Srbija stvara”. Najvažnije predstavljene inovacije svakako su Metahuman – virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, prvo gejming selo u Srbiji, Strategija Srbije za veštačku inteligenciju, vrhunske VR tehnologije, blochain i fintech tehnologije, digitalna poljoprivreda, ali i brojni kreativni i kulturni događaji u duhu moderne tradicije.

– Oborili smo rekorde dosadašnjih predstavljanja Srbije na svetskim izložbama i postavili nove standarde našeg međunarodnog prezentovanja u svetu. Svaki posetilac našeg Paviljona poneo je sa sobom sliku moderne i inovativne Srbije, o nama su pisali brojni svetski mediji, kreirali smo novi imidž Srbije i opravdali razloge zbog kojih su nas organizatori EКSPO-a videli kao lidere u oblasti kreativnih industrija i inovacija – ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme ,,Srbija stvara”.

Predstavljanje Srbije simbolički je inspirisano revolucionarnom neolitskom vinčanskom kulturom, starom više od 7.000 godina. Ceo nastup povezao je zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom i pružio mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode, tako i kroz različite prostore.

U okviru poslovnog programa koji realizuju Vlada Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, tokom devet tematskih nedelja u Dubaiju, predstavilo se više od 1200 privrednika iz naše zemlje, koji su ostvarili više od 10.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz preko 100 zemalja sveta.

Održano je pet investicionih konferencija koje su okupile preko 400 investitora iz celog sveta, potpisano je više od 40 ugovora i predugovora, a više od 20 kompanija iz Srbije se priprema da otpočne poslovanje u UAE i na Bliskom istoku.

Nastup Srbije na „EКSPO 2020 Dubai“ realizovan je u saradnji sa Кabinetom predsednice Vlade Republike Srbije – platforma „Srbija stvara”, Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije.

Izvor: Minstarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Leave a Comment