Likovno putovanje po knjizi Ljubomira Simovića

Zahvaljujući Ljubomiru Simoviću zvezde likovnog neba Srbije narednih dana su Užičanima najbliže u Gradskoj galeriji Užice, poručio je direktor užičke galerije Zoran V. Cvetić sinoć prilikom otvaranja izložbe Čitanje slika Ljubomira Simovića. Na izložbi je 40 radova podeljenih u dve celine iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti i izbor radova iz privatnih kolekcija umetnika poreklom iz užičkog kraja o kojima je akademik Simović pisao.

Foto: M. H.
Foto: M. H.

Saradnja Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i Gradske galerije Užice započela je na inicijativu Simovića 2007. godine, što je omogućilo održavanje izložbi likovnih umetnika u Užicu iz fonda Umetničke zbirke SANU. Umetnička zbirka SANU se u srpskoj prestonici kulture predstavlja 13. put prikazujući slike i skulpture Milenka Šerbana, Nebojše Mitrića, Radomira Reljića, Marka Čelebonovića, Olge Jevrić, Mladena Srbinovića, Dušana Otaševića, Vladimira Veličkovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Sokić, Nikole Jankovića, Todora Stevanovića u Ivana Radovića, Gradska galerija Užice izložbu je dopunila sa četiri rada Radomira Vergovića, Miluna Vidića, Dušana Starčevića i Milana Tucovića iz privatnih kolekcija.

Foto: M. H.

Upravnik Galerije SANU akademik Dušan Otašević otvorio je izložbu naglasivši da saradnja ove dve ustanove koja je pokrenuta na inicijativu književnika Ljubomira Simovića traje već decenijama i zahvaljujući tome Užičani su mogli da uživaju u izložbama srpskih likovnih umetnika.

Direktor Gradske galerije Zoran V. Cvetić je naveo da je ova izložba kruna jedne kulturne misije, koja je nezamisliva bez njenog pokretača i kuturnog tvorca Ljubomira Simovića koji je inicirao saradnju Gradske galerije Užice i Galerije SANU i unapređivao je predlozima i podrškom, ali i obogaćivao je pisanjem o tim izložbama. O tome govori niz tekstova iz trećeg dopunjenog izdanja knjige Čitanje slika.

– U njegovoj knjizi Čitanje slika progovorila je svežina, značenje i slojevitost metafora pa i ona prepoznatljiva, ironična perspektiva pesničkog rukopisa. Prozborila je ona stišana, a oštroumna, brižna opminjuća misao koja podsticana slikama i strukturama različitih poetika otvara najsloženije stvaralačke prostore. Na ovim slikama koje čitamo ima brojnih reminiscencija na Užice. Ne treba podsećati da je od svog rodnog grada Simović napravio intimnu kosmogoniju i da se ta kosmogonija odlično razume na sve četiri strane sveta. Kad mu je jednom prilikom neko iz Beograda prebacio da u svom književnom stvaralaštvu koristi mnogo periferijskih toponima iz Užica i okoline, on mu je odgovorio, to možda jeste periferija u odnosu na Terazije, ali nije periferija u odnosu na zvezde. Siguran sam da svi Uzičani i njihovi gosti dele utisak da su im zahvaljujući Ljubomiru Simoviću i zvezde likovnog neba Srbije večeras i narednih dana u Gradskoj galeriji najbliže, rekao je Cvetić.

Radove iz Umetničke zbirke SANU, kao i prateće tekstove Ljubomira Simovića, izabrala je zamenik upravnika Galerije SANU Jelena Mežinski Milovanović. Ona je navela da je ova izložba formirana na nov način i ilustruje citate iz tekstova o likovnoj umetnosti i likovnim umetnicima književnika Ljubomira Simovića. Ona je navela da joj je čast i zadovoljstvo što u Užicu ovog puta u novoj prestonici kulture Srbije za 2024. godinu, Galerija SANU još jednom ima mogućnost da javnosti predstavi segment kolekcije nacionalnog blaga iz fonda Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti i tako doprinese ovoj svečanoj manifestaciji.

– Omaž velikom piscu, akademiku poreklom Užičaninu upućujemo izborom dela likovnih umetnika o kojima je on pisao, ali i čije je izložbe u Užicu u velikoj meri pre gotovo dve decenije upravo on inicirao pokrenuvši saradnju dve galerije, gradske užičke i akademijine beogradske. Ljubomira Simovića su na čitanje slika podstakli putevi do slika kojima je on putovao i o kojima je govorio 2012. godine otvarajući postavku Akademici likovni umetnici 50 radova iz umetničke zbirke SANU u Gradskoj galeriji Užice kada se obeležavalo 170 godina od osnivanja Društva srpske slovesnosti koje je prethodilo Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, rekla je Mežinski Milovanović i istakla da saradnja ove dve galerije obogaćuje i jednu i drugu.

Foto: M. H.

U muzičkom delu programa nastupio je hor Prve osnovne škole kralja Petra II pod rukovodstvom nastavnice Jasminke Gajić.

Izložba je priređena u okviru programa Užice -prestonica kulture 2024. godine i može se pogledati do 24. aprila.

Foto: M. H.

Foto: M. H.
Izvor: Radio Luna

Leave a Comment