Lepotica Tara ponovo mami turiste /VIDEO I FOTO/

Planina Tara ovih majskih dana postaje ponovo sve interesantnija turistima. Domaći turisti ponovo opsedaju ovu lepoticu među planinama, a sve je više stranaca.

U Zaovinama, biseru Tare, jezero je vratilo stari sjaj. Iz dana u dan se puni nakon aprilskog pražnjenja skoro do biološkog minimuma tako da više nema ružnih slika. Njegova plava boja sa obalama na kojima se uzdižu smrče i borovi, iranjaju zelene livade, kao magnet privlači turiste da se fotografišu i zabeleže prelepe trenutke.

Pored srpskog jezika čuju se i drugi jezici: francuski, engleski, poljski, pa i indijski.

– Čula sam za ovo jezero. I, evo (voala), ovde sam. Tara je predivna – kaže jedna Francuskinja i objašnjava da je bila na vidikovcu Banjska stena.

Ona i njih četvoro su došli na Taru na nekoliko dana. Oduševljeni su prirodom, Pančićevom omorikom, srnama koje je videla na proplancima, hranom i ljudima, koje je srela.

– Ovde dolazim već treći put na odmor. Sada sam došla u proleće i prelepo je. Ne znam zašto naši građani žele da idu negde van zemlje, a pre toga nisu obišli sve ove lepote Srbije – kaže jedna gospođa iz Novog Sada.

Sudeći po tablicama automobila parkiranih na Lazića brani turisti su došli iz Beograda, Subotice, Novog Sada, Jagodine, Zrenjanina, Niša, Užica… Ima i onih koji su došli iz Požege i Bajine Bašte na rekreativno pecanje, jer je poznato da Zaovinsko jezero obiluje razbim vrstama ribe.

Autor: LZS

Leave a Comment