Kamp “MLADIH ČUVARA PRIRODE” u NP Tara

U Nacionalnom parku Tara će i tokom leta 2022. godine biti organizovan jedinstveni obrazovni program za decu osnovnoškolskog uzrasta Кamp mladih čuvara prirode.

Кamp mladih čuvara prirode pruža deci jedinstvenu priliku da osete život Nacionalnog parka Tara i ljudi koji žive i rade u njemu, da nauče i dožive nove zanimljive stvari i da steknu nova prijateljstva. Za većinu, ovo će biti prvo pravo istraživanje prirode i obližnjih zaštićenih područja. Njihov svet će biti okrenut naglavačke, udobnost svojih domova zameniće za nedelju dana u veličanstvenoj prirodi. A, za one „iskusne“ ovo će biti prilika da obnove postojeća i steknu nova znanja i veštine, kao i da ponovo posete svoje parkove i dožive ih na potpuno nov način.

Кamp organizujemo od 2006. godine u Nacionalnom parku Tara. Reč je o jedinstvenom edukativnom programu za decu osnovnoškolskog uzrasta (7-15 godina) razvijenom po uzoru na projekat Evropske asocijacije nacionalnih parkova (Europarc federation) – Junior Ranger Camp. Tokom proteklih 16 godina kroz kamp je prošlo preko 1000 dece iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Ciljevi Кampa mladih čuvara prirode su upoznavanje dece sa:

– prirodnim, kulturno-istorijskim i tradicionalnim vrednostima nacionalnog parka Tara;

– značajem nacionalnih parkova i zaštitom prirode – podizanje ekološke svesti.

– ulogom i radom rendžera u Nacionalnom parku i

– vršnjacimaiz drugih mesta.

Rad se odvija u grupama od 12 učesnika, sa decom uzrasta 7-15 godina, kroz sledeće aktivnosti:

– obilazak terena (značajni lokaliteti, edukativne staze, seoska domaćinstva),

– obuka u različitim veštinama potrebnim za snalaženje u prirodi,

– edukacija (prezentacije i predavanja o prirodnim, kulturno-istorijskim i tradicionalnim vrednostima NP Tara)

– kreativni rad (igre, radionice, druženje…)

Svaku grupu „Mladih čuvara prirode“ pored instruktora na terenu, prati i pedagog, koji se stara o deci svih 7 dana, koliko Кamp traje. Smeštaj je u objektima NP Tara, a ishrana je organizovana u Dečijem odmaralištu Mitrovac na Tari, gde je obezbeđen i medicinski nadzor.

Ako ste spremni i želite da istražite i upoznate Taru zajedno sa „pravim rendžerima“ i ostalim zaposlenima u nacionalnom parku koji će brinuti o vama, prijavite se! Mi vas čekamo, na Mitrovcu na Tari, u kampu „Mladih čuvara prirode“.

Cena: 19.900,00 dinara

SMENE КAMPA

Termini smena:

31.-07.08. Popunjena smena

07.-14.08. Slobodna smena

Da bi ste se prijavili za kamp neophodno je da popunite prijavu za dete sa osnovnim podacima i svojim potpisom da izrazite slaganje sa svim što je izneto.

Prijave se mogu podneti  putem e-mejla na adresu mladirendzeri@nptara.rs ili faksom: 031/863-644.

Dodatne informacije možete dobiti na telefon: 031/863-644

Кontakt osoba: Miloš Čolić 064/8475459

Izvor: NP Tara

Leave a Comment