Izuzetna posećenost Zlatibora i za Sretenje

Nepregledne kolone automobila na isključenju sa autoputa Miloš Veliki u Pakovraću, redovi za kupovine ulaznica na lokalitetima, Kraljev trg prepun ljudi, dece, omladine – tako se mogu opisati praznični dani na Zlatiboru koji su za nama. Parkinzi i ulice Zlatibora bili su prepuni automobila registarskih oznaka iz različitih delova Srbije i regiona.

Na polovini radne nedelje, utisci od sretenjskog praznika su sumirani, podvučena je crta, a ostvarenim turističkim prometom svi su zadovoljni.

Hotelijeri koji su popunili svoje kapacitete, ugostitelji koji su imali pune ruke posla, trgovci, vlasnici smeštaja u domaćoj radinosti. A ono što je Zlatiborcima ipak najvažnije, zadovoljni su gosti. Više od 50 hiljada turista, koliko je dnevno boravilo na Zlatiboru tokom Sretenjskih praznika, vratilo se kući sa najlepšim uspomenama, novim iskustvima i nezaboravnim doživljajima. Zlatibor je još jednom opravdao titulu najposećenije srpske planine i omiljene destinacije za odmor tokom cele godine.

Centralni događaj bio je koncert Danice Crnogorčević, održan na Kraljevom trgu 15. februara povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Iste večeri, u u Kulturnom centru Zlatibor organizovano je i guslarsko veče. O posećenosti zlatiborskih lokaliteta i atrakcija najbolje govore fotografije i snimci koje su prethodnih dana kružile internetom. Redovi za kupovinu karata i obilaske atrakcija (i pored mogućnosti za online kupovinu ulaznica) potvrđuju veliko interesovanje turista da vide i obiđu sve što Zlatibor nudi. Brojke su tu da potkrepe činjenice. Od 15. do 18. februara, najdužom gondolom na svetu vozilo se blizu 8500 putnika, a 16. februara bilo je više od 2900 posetilaca što je najveći dnevni broj putnika tokom sretenjskih praznika od početka rada. Za četiri praznična dana Stopića pećinu obišlo je više od 3.500 posetilaca, a ništa manje nisu bili posećeni ni vodopad u Gostilju, muzej u Sirogojnu, Dino park.

Toplo i sunčano, skoro prolećno vreme, brojne goste Zlatibora izmamilo je u šetnju. Staza do spomenika na Šumatnom brdu, vidikovac Gradina i Obadovo brdo, izletište Oko i ovoga puta bile su omiljene rute za šetnju zaljubljenika u zlatiborsku prirodu. Iako je vreme bilo neuobičajeno toplo za ovaj period godine, na Zlatiboru je bilo moguće uživati i u skijanju. Zima na Zlatiboru se nije predala zahvaljujući savremenim sistemima za veštačko osnežavanje na Ski-centru „Tornik“, ali i na skijalištima „Golden mountain“ i „Avantura park“ u centru planine. Sunce i nešto više temperature nisu omeli rad ski škola. Svi koji su odmor na Zlatiboru tokom sretenjskih praznika rezervisali radi skijanja, ipak su bili u mogućnosti da svoju želju ispune.

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment