IZLOŽBA: Prva žena u kulturnom nasleđu Srbije

Izložba Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije je otvorena u parku na Trgu Svetog Save, ispred Gradskog kulturnog centra u Užicu.

Izložba je delo Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, nastala decembra 2023. godine saradnjom sa Kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti  i Ambasadom Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu.

Autori izložbe su doc. dr Adam Sofronijević, Dragana Janković i Nataša Matović.

– Jedno od najtežih pitanja našeg društva danas jesu prava žena, borba za prava žena. U prestonici kulture danas ne proklamujemo nego podsećamo na ono što nam je svima u podsvesti, izvlačimo to na površinu i kažemo: Biti Srbin znači boriti se za prava žena. To je sastavni deo našeg nacionalnog identiteta. To smo pokazali dubinskim proučavanjem ove teme i ovom izložbom – ukazao je Adam Sofronijević.

Otvaranju izložbe u Užicu su prisustvovali Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u Srbiji, i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

– Cilj ove izložbe je da ispravimo brojne nepravde koje su se ženama činile kroz vekove, a i nepravdu koja se učinila našoj kulturi koja je bila u značajnoj meri uskraćena za ono što su žene učinile i dale srpskoj kulturi i umetnosti, a bile značajno manje vidljive jer su patrijarhalna pravila nalagala da ženama nije mesto ni u jednom drugom polju već samo u privatnom životu, dakle, u kući. Volim da kažem da je svakome mesto tamo gde može da čini dobro, da je ženi mesto tamo gde može da učini dobro, da da svoje najbolje rezultate i ostvari svoje pune potencijale jer je to važno za društvo. Ono što je dobro za žene, dobro je za čitavo društvo – istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji je podsetio na otvaranju izložbe da su Britanke Flora Sends i Elsi Inglis imale važnu ulogu u istoriji Srbije.

– Obe su ocenjivali muškarci koji su pokušali da potisnu njihove ambicije. Obe su morale da dođu u Srbiju da bi bile osnažene i da bi, za razliku od zemlje u kojoj su rođene, dobile prilike da zasijaju. Obe su pokazale da ako im se ukaže mala prilika, mogu ostaviti trag u istoriji. (…) Nameće nam se zaključak da ne treba nikad da bude neophodnno da žene i devojke odu iz zemlje da bi pokazale šta mogu da urade. Za svako društvo je mnogo vrednije kod kuće otključati potencijale svih svojih građana – poručio je Ferguson.

Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, napomenula je da je kultura jedno od najvažnijih polja u kojem je ravnopravnost polova najizraženija.

– Možemo reći da smo u oblasti rodne ravnopravnosti postigli veliki napredak o čemu svedoči činjenica da je nacionalna kampanja Unapredi rodnu ravnnopravnost započeta baš u Užicu, kao i da je prošle godine usvojen akcioni plan za period do 2027. godine kojim ćemo se voditi kada su u pitanju mere i aktivnosti koje ćemo realizovati sa ciljem daljeg unapređenja u ovoj oblasti – navela je Raković Radivojević, inače prva gradonačelnica u istoriji Užica.

Postavku možete pogledati u narednih mesec dana u Užicu, a potom u Bajinoj Bašti.

Izvor i foto: Radio Luna

Leave a Comment