IZABERI SVOJU AVANTURU #VIDISRBIJU OBIŠLI NOVI PAZAR, SJENICU I UVAC

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić i v.d. direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović obišli su Novi Pazar i Sjenicu.

Sa istorijom i  kulturnim bogatstvom ovog kraja upoznali su se šetnjom po starom gradskom jezgru Novog Pazara, gde su imali prilike da posete Altun alem džamiju, sagrađenu sredinom 15. veka i Isa-begov hamam, jedini preostali sakralni objekat iz perioda osnivanja Novog Pazara.

Gastronomiju regiona su upoznali kroz degustaciju čuvenog specijaliteta- mantija.

Nakon toga, delegacija je obišla Petrovu crkvu, najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno središte raške episkopije.


Tokom posete Novom Pazaru Labović je obišla i manastire Đurđevi stupovi i Sopoćani. Manastir Đurđevi stupovi je  zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, koji je podignut u 12. veku, dok je manastir Sopoćani podigao kralj Stefan Uroš u 13 veku. Prilikom posete manastirima imala je prilike da se, kroz razgovor sa bratstvom manastira, upozna sa istorijom i načinom života u manastirima.

Narednog dana u prirodne lepote ovog kraja, uverili su se posetom Specijalnom rezervatu prirode “Uvac”, najvećem staništu beloglavog supa u Evropi, gde su obišli poznati vidikovac Molitva, odakle se pruža pogled na meandre Uvca.

Potom su iskoristili priliku da i čamcima obiđu područje Specijanog rezervata prirode.

Izvor TOS

 

Leave a Comment