Gostilje kandidat za najselo sveta u 2022. godini

Na obroncima planine Zlatibor 24 kilometra od turističkog centra, nalazi se selo Gostilje koje će ove godine biti kandidat za najlepše selo na svetu.

Prošle godine ovu titulu ponela je Mokra Gora.

– Imamo rodnu kuću Dimitrija Tucovića, pregršt lepih vidikovaca, poput Čigote, Borkovca, imamo Zauglinu, i od skora radimo na uređenju Rakovičke pećine, što će sigurno u perspektivi uticati da u Gostilje dođe još veći broj turista – kaže za RTS Miroslav Tucović, predsednik Turističkog udruženja Gostilje.

– Nadam se da će se još više mladih ljudi vratiti, ovi koji su tu da će proširiti svoje kapacitete.

Gostiljci kažu da se u takvom prirodnom ambijentu suši najbolja pršuta, a najbolja rakija se peče na otvorenom, čak i kad duva jaki planinski vetar.

– Ne smeta baš mnogo. Peče se prirodno, stavljamo u kace jabuku, šljive, neprskano i mora da bude dobra rakija – naglašava Milenko Jovanović iz Gostilja.

Zahvaljujući projektu javno-privatnog partnerstva, posle 12 godina Gostilje je svrstano među 20 najlepših sela sveta koje će u ovoj godini biti kandidat i za prvo mesto. Tu je i primer kako se u praksi javnim investicijama, mogu privući privatne.

– I kako se može napraviti takozvana socijalna infrastruktura, to jest kako na jedan način, uz pomoć turizma, zadržati mlade i sposobne ljude na selu, koji mogu biti faktor daljeg razvoja sela – izjavio je Darko Đurović, direktor Inovacionog biznis-centra Zlatibor.

– Mi se radujemo što smo dobili šansu da dodatno ispromovišemo i prezentujemo samo selo, opštinu Čajetina, turistički centar Zlatibor… Poštovaćemo preporuke Svetske turističke organizacije, jer smatramo da kroz njihove sugestije i unapređenje potencijala, mi možemo i da svrstamo Gostilje u najbolje selo – rekao je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Zlatiborci žele da svoje iskustvo podele i sa ljudima iz drugih krajeva Srbije, jer kažu da ima mnogo lepih sela sa potencijalom da privuku turiste, ali i da zahvaljujući razvoju turizma zadrže mlađe stanovništvo.

Autor: LZS

 

Leave a Comment