Godina 2022. rekordna za srpski turizam

Prema podacima za prvih 10 meseci ove godine realizovano je za 21% više noćenja, odnosno blizu 11 miliona noćenja, što je za 1 milion više nego rekordne 2019. Кada je devizni priliv od turizma u pitanju, sa prihodovanih više od 2 mil evra za prvih 10 meseci ove godine, prestigli smo rezultate iz 2019. a u odnosu na prošlu godinu realizovali povećanje od 51%.

Naši rezultati nisu ostali nezapaženi i na evropskoj i svetskoj mapi, gde prema izveštajima Evropske turističke komisije, Srbija zauzima prvo mesto po rastu prihoda od turizma (za nama su ostale zemlje kao što su Turska, Rumunija, Letonija i Portugal), ali i prvo mesto po rastu broja noćenja u odnosu na 2019. godinu (za nama su zemlje poput Danske, Hrvatske, Grčke i Turske).

Кada govorimo o rezultatima, važno je da napomenemo, da mnoge destinacije još uvek nisu dostigle rezultate iz 2019. i prema proceni World Tourism Organisation (UNWTO) međunarodni turizam je na putu da dostigne 65% od nivoa pre pandemije, dok je na nivou Evrope taj procenat oko 80%.

Svi ovi podaci nam potvrđuju da smo na dobrom putu, da su turisti prepoznali kvalitet Srbije kao turističke destinacije, i da smo, svi mi u turizmu, uradili odličan posao ove godine.

Izvor: TOS

Leave a Comment