Gde je užički kraj na evropskoj rafting mapi?

Proteklog vikenda u Užicu je održan Evropski kup i državno prvenstvo u raftingu. Ere su se i prethodne godine dokazale kao uspešni domaćini ovog sportskog događaja, a na taj način promovišu adrenalinske sadržaje kao još jedan segment bogate turističke ponude.
Grad koji je poznat po najboljem doručku na svetu – komplet lepinji, dokazao se kao domaćin raznih međunarodnih turističkih i sportskih događaja. Tako je Užice od prošle godine postalo zanimljivo i za rafting.
egment bogate turističke ponude.

Grad koji je poznat po najboljem doručku na svetu – komplet lepinji, dokazao se kao domaćin raznih međunarodnih turističkih i sportskih događaja. Tako je Užice od prošle godine postalo zanimljivo i za rafting.

– Znači ovo je klasa dva plus, na nekim mestima i trojka, to poznavaoci vodenih sportova razumeju. Znači to je klasa vode koja zadovoljava međunarodne takmičenja, evropskog karaktera”, naglašava Boris Purjakov – predsednik Rafting saveza Srbije i potpredsednik Svetske rafting federacije.

Takmičare koji su ove godine savladali Đetinju, impresionirali su blizina Zlatibora, gastronomija i drugi potencijali užičkog kraja.

– Mi smo imali priliku da idemo i na Alpe, u Italiji, Francuskoj, na evropska i svetska prvenstva i mislim da naš kraj ne zaostaje toliko za Alpima. To je svima cilj vau idem na Alpe, meni je super da dođem i na Zlatibor – kaže Pavle Stanković, kapiten Rafting reprezentacije Srbije.

Ivok Dimitrov, iz Bugarske dodaje: “Za turizam e lepo, mnogo dobro, mnogo je dobro. Krasivo imali ste krepost, imali ste sve, tu je super kraj za turizmo”.

– Družimo se s vašom srpskom ekipom. Družimo se sa Crnogorcima. Znači, stalno smo u kontaktu. Bili smo na par svetskih prvenstava već dosad i stvarno bude dobra zabava i za natjecanja – ističe Ante Škarica, iz Hrvatske.

Užičani planiraju da organizuju juniorsko svetsko prvenstvo u raftingu, ali i razna takmičenja za seniore.

Dragiša Kuzmanović, generalni sekretar Sportskog saveza Užice naglašava: „Svakako da ovaj teren pruža vrhunske mogućnosti za razvoj raftinga, ne samo takmičarskog, nego i komercijalnog i mi ćemo uskoro krenuti i sa tim turama, zajedno sa Gradom Užice, sa turističkom organizacijom”.

Takmičari ovogodišnjeg Evropskog kupa u raftingu saglasni su da je užički kraj specifičan i po gostoprimstvu, zbog čega se nadaju i češćim nadmetanjima u tom gradu.

Izvor: RTS

Leave a Comment