Brigadiri pošumljavaju Jelovu goru, a IT radnici Zlatibor

Na planini Jelova gora, nedaleko od Užica, Udruženje akcijaša i volontera organizovalo je akciju pošumljavanja.

– Ova akcija je povodom 1. aprila, Dana omladinskih radnih akcija. Na taj dan smo organizovali akciju uređenja oko tvrđave Stari grad, a danas imamo radnu akciju pošumljavanja na Jeleovoj gori. Sadnju radimo na području na oko 400 metara udaljenosti od centra (bivšeg motela) prema objektu gde se nalazi uprava Srbija šuma. Zasadićemo 1.000 sadnica jablana i okopati sadnice koje smo prethodnih godina sadili – rekao je Petrašin Drulović, stari akcijaš.

Na ovoj akciji pored starih akcijaša učestvuju i mladi, učenici Prve osnovne škole.

– Ovo je spoj mladih i starih akcijaša. Mi stari brigadiri se podsećamo vremena kada smo išli po raznim akcijama, a deci je zanimljivo da slušaju naše priče. Druženje nam je divno, spoj iskustva i mladosti – dodao je Petrašin.

Predsednik užičkih akcijaša Milutin Đuričić kaže da nekadašnje brigadirske akcije nisu ličiče na ove današnje.

– Želimo da podsetimo na taj brigardirski duh, taj humanizam i patriotizam koji se zadržao u nama. Mi ga negujemo. Na poslednjoj radnoj akciji sam bio 1976. godine u Ovčar banji, kada mi je kopanje bilo najdraži posao. Radili smo na izgradnji pruge Čačak-Požega. Dok sam živ čuvaću te uspomene – kaže Milutin.

Suorganizator radne akcije na Jelovoj gori su Srbija šume – gazdinstvo Užice i Crveni krst Užice.

IT radnici pošumljavaju Zlatibor

I na Zlatiboru se održava akcija pošumljavanja. Oko 100 radnika u IT industriji učestvuje u volonterskoj akciji pošumljavanja u podnožju Tornika, u Ribnici, u organizaciji udruženja Discover Srbija. Ova akcija trajaće dva dana i biće posađeno oko 10 hiljada sadnica crnog bora na oko 4 hektara površine. Crni bor je odabran kao autohtona vrsta četinara ovog područja.

– Učešće u akciji pošumljavanja za prisutne volontere predstavlja spoj podizanja ekološke svesti i načina da se kvalitetno iskoristi slobodno vreme. Ovo je naš doprinos kojim vraćamo prirodi ono što od nje uzimamo – rekao je Vladimir Pavlović iz Discover Srbija, organizatora akcije.

Auotr: LZS

Leave a Comment