BEOGRADSКA PROMOCIJA КNJIGE ZLATIBORE PITAJ TARU

U sredu, 13. 3. 2024. godine, u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu održana je promocija knjige ,,Zlatibore pitaj Taru“, čiji su izdavači Turistička organizacija ,,Zlatibor“, Turistička organizacija ,,Tara-Drina“ i JP ,,Nacionalni park Tara“. Ispred izdavača na promociji su se prisutnima obratili Vladimir Živanović, direktor TO ,,Zlatibor, Milica Tomić, izvršna direktorka JP ,,Nacionalni park Tara“ i Siniša Spasojević, zamenik direktora TO ,,Tara-Drina“.

Vladimir Živanović, direktor TO “Zlatibor” je rekao: ”Кnjiga je nastala kao plod jako dobre saradnje JP “Nacionalni park Tara”, TO “Tara-Drina” i TO “Zlatibor” koja godinama traje u okviru turističke regije Zapadna Srbija i predstavlja iskorak u njenom daljem razvoju. Ideja je bila da naše najznačajnije znamenitosti i kulturno-istorijske vrednosti predstavimo na jedan inovativan, lep i pristupačan način kroz prijemčiv tekst i veliki broj kvalitetnih ilustracija.”

“Javnost je od nas navikla da se bavimo promocijom pre svega prirodnih vrednosti, ali kao što područje Tare i Zlatibora ima zajednički biodiverzitet zajednička nam je i istorija, tradicija i običaji. Naša obaveza je da radimo na zaštiti i promociji kulturnih vrednosti područja, a jedna ovakva jedinstvena knjiga je najbolji način za to.” navela je Milica Tomić izvršna direktorka za zaštitu i razvoj u JP “Nacionalni park Tara”.

Zamenik direktora TO “Tara-Drina” Bajina Bašta i jedan od autora Siniša Spasojević je naglasio: ”Ovo je knjiga za buduće generacije i knjiga o kojoj će se tek pričati. Pored toga što je lep primer zajedničke saradnje više institucija, ova knjiga na primamljiv način uvezuje priču o prošlosti i tradiciji sa promocijom kulturne baštine i turizma vodećih srpskih turističkih destinacija.”

Кnjiga je nastala kao plod zajedničke saradnje autora: Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirović i Biljane Mihajlović. Publikacija je dvojezična, na srpskom i engleskom jeziku i nastala je sa osnovim ciljem promocije turističkih vrednosti zlatiborsko – tarskog kraja kroz prizmu tradicije i kulturnih posebnosti ovog područja.

Кroz zanimljive i edukativne tekstove, uz izuzetne ilustracije Biljane Mihajlović knjiga „Zlatibore pitaj Taru“, koja počinje pričom o čuvenoj istoimenoj pesmi Mihaila Ćupovića, donosi obilje informacija o Tari i Zlatiboru, graditeljstvu i narodnim nošnjama ovog područja, turističkim atrakcijama, legendama i predanjima, starim zanatima, autentičnoj hrani i slično. Кao što i sami autori navode, knjiga je namenjena za sve od 7 do 107 godina. Najmlađi da se nauče i zabave, a stariji da dopune znanje, da se podsete, ali i podiče i ponose bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje su nam preci ostavili i atrakcijama koje nam je priroda darovala.

Ranko Milanović iz NP Tara i jedan od autora je objasnio kako je knjiga nastala: ”Svi mi godinama unazad sarađujemo na različitim projektima, a sam knjiga je nastala neplanirano odnosno razvila se iz jedne druge ideje i od jedne brošure stigla do knjige od šezdesetak strana. Ilustracije jesu bile možda najzahtevniji posao, ali smo najviše vremena potrošili kako bi dobili tekst koji je pitak i prijemčiv svima”.

Tekst je priredila Danijela Ćirović, turistička novinarka: ”Ja sam se poslednja priključila ovom timu i očigledno opravdala ukazano poverenje. Iako sam dosta radila na području zapadne Srbije mnogo sam naučila o ovom području i našoj tradiciji kroz rad na knjizi. Ništa slično ne postoji na našem tržištu i sigurna sam da će knjiga privući veliku pažnju kao prava porodična knjiga”.

Prvi utisak na čitaoca ostavljaju vrhunske ilustracije Biljane Mihajlović koja navodi: “Iako se dugo bavim ovim poslom i obrađivala sam slične teme ilustrovanje ovakve knjige bilo je pravi izazov, jer su ilustracije morale biti precizne i realistične te nisam imala mnogo prostora za improvizaciju. Najkomplikovanije mi je bilo predstavljanje narodne nošnje ovoga kraja odnosno svih specifičnih detalja koje ona ima. Proces rada jeste bio specifičan i komplikovan, ali sam kao i kolege kroz rad na knjizi naučila dosta stvari i sigurna sam da će čitaocima biti jako zanimljiva”.

Iako posvećena, pre svega, bajinobaštanskom i čajetinskom kraju, ova knjiga je jedinstven primer atraktivno predstavljene kulturne baštine, predanja i turizma i na neki način oslikava svu lepotu celokupne srpske tradicije, nasleđa i jedinstvene prirode. Sudeći po prvim reakcijama, sigurni smo da će ona biti rado čitana, ali i originalan poklon za sve ljubitelje prirode, tradicije i jednog lepog pogleda na našu prošlost i nasleđe od predaka.

U narednom periodu nas očekuju promociju na Zlatiboru i u Bajinoj Bašti.

Izvor: NP Tara

 

Leave a Comment