Deca iz dijaspore će moći u kampove i na Zlatiboru

Na Zlatiboru je održan sastanak ministra zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović u vezi sa uključivanjem opštine Čajetina u program dolaska naših mladih iz dijaspore u Srbiju kroz boravak u letnjim kampovima. U letnjim kampovima bi učili o svojoj matici i uz to se družili sa svojim vršnjacima u otadžbini.

Ministar Milićević je najavio da će ovogodišnji konkurs za učešće lokalnih samouprava u ovom projektu biti raspisan ove ili naredne nedelje i da se tokom boravka na teritoriji opštine Čajetina uverio da ona raspolaže svim ljudskim i tehničkim kapacitetima da se i na Zlatiboru deca iz naše dijaspore osećaju prijatno i dobrodošlo.

– Naš cilj je da ojačamo i  učvrstimo postojeće veze i to činimo približavanjem Srbije dijaspori koja raspolaže značajnim ljudskim i finansijskim potencijalima. Akcenat stavljamo na mlade, na treću i na četvrtu generaciju, ne zanemarujući ni ostale generacije. Prošle godine smo osmislili jedan pionirski projekat, letnje kampove koji su okupili naše mlade sunarodnike koji žive van Srbije. Organizovali smo 22 kampa u kojima je boravilo 5.000 mladih iz srpske dijaspore – rekao je Milićević i dodao da je cilj da naši mladi iz dijaspore ne upoznaju samo Beograd već i unutrašnjost i njihovu kulturno-istorijsku baštinu, tradicionalne zanate i same ljude, kako bi oni još više zavoleti Srbiju.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao da je opština Čajetina spremna da bude dobar domaćin i da ima sve resurse da toj deci pruže osećaj kao da su kod svoje kuće i da pritom nauče nešto više o svojoj domovini.

– Svetska kretanja ne idu u dobrom smeru i naši ljudi u dijaspori sigurno razmišljaju o mogućnosti da novac koji su stekli radeći u inostranstvu ulože u svoju domovinu. Mi smo otvoreni za to, imamo potencijale i resurse i mislim da u saradnji sa ministarstvom možemo da razvijemo jednu obostranu saradnju, da ojačamo neke veze i da radimo na promociji Srbije i nekih ruralnih sredina kao što je opština Čajetina – rekao je Stamatović.

Na svim skupovima u regionu i dijaspori će se promovisati prirodne lepote Zlatibora i pozvati naše sunarodnike i njihove prijatelje sa kojima žive u istim državama da posete Srbiju i da razmisle o investiranju u njoj.

Autor: LZS, izvor: Opština Čajetina

Leave a Comment