Отац посветио библиотеку погинулој ћерци

Милисав Златић, пуковник у пензији, остварио је своју жељу да у родном селу Крива река испод Златибора, отвори библиотеку, коју је посветио својој погинулој ћерци Владислави Вањи Златић. У библиотеци има преко 17.000 књига које је Милисав упорно сакупљао годинама. Све књиге је по најновијем библиотечком стандарду сложила Мирјана Лопин Дризо, која је иначе запослена у чајетинској библиотеци.

– У доба риалитија, у ери мас-медија, у времену када се отварају тржни центри, кафане, ноћни клубови, те комерцијалне ствари у циљу зараде и личног богаћења, била сам фасцинирана идејом о формирању једне библиотеке у селу. Зато ми је част што сам учествовала у једном оваквом пројекту – рекла је Мирјана на отварању библиотеке.

На отварању су дошли ученици и наставници са дечијим хором основних школа у Кривој реци и Мачкату, у којој је Вања понела своје читалачке значке, представници Народне библиотеке из Ужица и библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“ из Чајетине, песници, представници општине Чајетина, мештани и многи други који су подржали Златиће.

– Прошло је 30 година од смрти моје ћерке, а ево, тачно пет година како сам почео да припремам библиотеку. Вања је волела много да чита, увек сам јој куповао књиге где год да сам ишао, а и добитник је три читалачке значке. Зато већ 15 година уназад поклањам књиге девојчицама, а однедавно и дечацима, који завршавају четврти и седми разреде. Прва је у име тренутка када је Вања добијала читалачке награде, а другу у име сећања на дан кад је преминула – казао је Милисав.

У библиотеци су поред огромног броја књига, од класика, белетристике, дечије литературе, стручних књига из пољопривреде, војних и других научних књига, налази се Вањин писаћи сто, а у фиокама су ствари које је она оставила, њена столица, лампа…

– Колико год да је овај дан данас леп, мени је много тежак и тужан, али кроз ову библиотеку моје дете живи – каже Велика, Вањина мајка.

Од 17.000 књига 10.000 је на полицама, а 7.000 чека на сређивање у депоу. Поред тога што ће књиге могу да изнајмљују у библиотеци, нађено је и решење да се у хотелима на Златибору понудити известан број наслова, који они могу да понуде својим гостима.

Autor LZS

Tag: Kriva reka, Biblioteka, Milisav Zlatić, Knjige, Мирјана Лопин Дризо

Leave a Comment