Kosci odmeravali umeće

U zlatiborskom selu Kriva reka održava se manifestacija „Krivorečka kosidba“. Titulu najboljeg kosača prošle godine pripala je Milovanu Ristanoviću, a posle njega najbolje vreme su imali Obradin Šućurović i Tomo Zlatić.

– Bilo je dosta kosaca. Na ovaj način smo obeležili sećanje na heroje Oslobodilačkih ratova od 1912 do 1918, koji su se posle vojevanja sretno vratili kućama i održali Krivu Reku do današnjeg dana. Ova kosidba u Krivoj reci simbolično predstavlja mobu i ručno košenje livada, kao jedno od najtežih seoskih poslova. Kosili smo na imanju Ljubisava Bate Cerovića. Ocenjivala se brzina i kvalitet kosidbe na deset metara. Svoju nagradu, ikonu Bogorodice, sa zadovoljstvom sam ustupio najmlađem učesniku – rekao je šezdesetpetogodišnji prvak Milovan Ristanović, inače inicijator ovog takmičenja.

Glavni organizator takmičenja Turistički savet Kriva Reka, a doprinos manifestaciji dali su učenici Osnovne škole „Milivoje Borović“ koju su ispred crkve Ognjene Marije izveli prigodan program, kao i pevačke grupe.

Autor LZS

Leave a Comment