Zlatibor idealan za kampove odbojke

Odbojka je sport koji je sve popularniji u Srbiji, naročito među decom. Brzina, svestrani pokreti, brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost je glavno obeležje ovog sporta. Još kada se tome doda idealna klima na prosečnih 1.000 metara nadmorske visine, zdrav i čist vazduh koje pruža Zlatibor, onda je jasno zbog čega se na ovoj planini održavaju odbojkaški kampovi i pripreme sportskih timova.

Koliko je značaj biti na svežem vazduhu, preneti svoje znanje na mlade to su pokazale srpske reprezentativke u odbojci Nataša Krsmanović i Tijana Malešević. Nakon što su završile profesionalnu karijeru vratile su se u svoj rodni grad Užice. Odlučile su se da svoje izvanredno umeće u ovom sportu prenesu na mlade generacije i zato su od prošle godine osnovale kamp odbojke na Zlatiboru. Po povratku u Užice, gde namrevaju da žive i dalje, odlučile su da promovišu odbojku u Zapadnoj Srbiji.

Tijana Maleševič smatra da je ovom delu naše zemlje potreban jedan odbojkaški centar, kao što je svojevremeno bilo “Jedinstvo” u kojem će stasavati budući šampioni i šampionke.

Osetile smo potrebu da prenesemo znanje i iskustvo stečeno dugogodišnjim igranjem za reprezentaciju Srbije, stranim i domaćim klubovima, uz pomoć trenera i vrsnih stručnjaka u toj oblasti. Кao pokretački motiv bismo istakle ljubav prema odbojci koja i dan danas postoji i težnju da mlade osobe usmerimo i edukujemo o važnosti zdravih navika i zdravog načina života. Primarni cilj kampa jeste da deca kroz igru i treninge nauče osnovne i napredne tehnike odbojkaške igre, da uživaju sa svojim vršnjacima iz drugih gradova i klubova i da vreme boravka na kampu provedu što kvalitetnije, napredujući kako igrački tako i kao ličnosti – navode one na sajtu kampa.

U kampu Teen volley učestvovali su dečaci i devojčice od 11 do 18 godina, a sa njima su radili treneri. Darko Zakoč je koordinator trenera, a sa decom je radio Stevan Ljubičić, kao i Jovo Caković. Naravno pomagali su treneri iz Čajetine i sa Zlatibora. Nataša i Tijana su u ulozi pomoćnih trenera na svakom treningu. Uz razgovor i savete deci kako bi trebalo da se ponašaju, kako da postanu šampioni.

Pored uživanja u igri i učenju odbojke, deca su uživala u vožnji gondolom i u nozu drugih sadržaja koje Zlatibor nudi. Ovaj kamp se održava zimi i početkom januara iduće godine od 8. do 15. janauara. Kontakt telefon za ovaj kamp je 0641448484; 0642833555 ili e-mail adresa: tinkampzlatibor@gmail.com.

Na Zlatiboru je održav i „Panda volleyball camp“, gde učestvuje veliki broj trenera, igrača (promotera). Kao i ranijih godina ima međunarodni karakter, jer dolaze polaznici iz nekoliko zemalja iz okruzenja, Evrope i Rusije. Time se samo potvrđuje da je realizacija ideje ovog Kampa bila pun pogodak. Radi se sa decom uzrasta od 7 do 18 godina i za proteklih dvanaest godina kroz Panda volleyball camp je prošlo blizu 1.000 devojčica i dečaka, budućih odbojkaških reprezentativaca.

Izabrali smo Zlatibor planinu izuzetne lepote. Krasi je prijatna klima, blago podneblje, prostrani proplanci, bujni pašnjaci ispresecani planinskim potocima i prošarani bujnim borovima po kojima je ova planina i dobila ime. Lekovitost ove planine ogleda se u blagosti klime. Leta su topla, zime blage, a snega ima od oktobra do maja. Tu se sudaraju planinske i morske struje koje ubrzavaju lečenje plućnih i srčanih oboljenja, a posebno bolesti štitaste žlezde i malokrvnosti. Samo malo van planinskog centra možete krenuti u avanturu i istražiti lepotu i slikovitost kako prirode, tako i kulturno-istorijskog nasledja. Zlatibor je idealno mesto za pripreme vrhunskih sportista, kao i rekreativaca koji žele da poboljšaju svoje fizičko stanje – navodi se na sajtu „Panda volleyball camp“,

Takođe, srpski poznati reprezentativac Vanja Grbić je 2017. i 2018. godine organizovao i zimski i letnji kamp na Zlatiboru. Kako kaže to nije običan kamp.

To je evaluacija analiza i projekcija rada s decom u cilju njihovo razvoja kao kompletna ličnost 360 stepeni. Saradnja sa ortopedima i sportskim naučnicima i psiholozima pomaže da se polje rada podigne na nivo na kome mu nema ravnog. Uz prevenciju straha, motivaciju i sticanje samopouzdanja i optimizaciju igre na odbojkaškom terenu učesnici kampa stiču neophodne životne veštine – navodi se na sajtu Kampa Vanja Grbić.

Odbojkaški klub “Beograd” organizuje i zimski i letnji kamp za svoje polaznike, takmičare, kao i Školicu odbojke.

U ambijentu zimske idile polaznici kampa su udisali odbojkašku igru 24 sata. Od treninga u prelepoj hali u Čajetini, preko šetnji Zlatiborom, teorijske nastave, preko zabavnih sadržaja u slobodnom vremenu, deca su uživala i makar na kratko osetila čari sportskog života. Kao i svake godine, sprovodi se i letnji kamp. Pored redovnih treninga na čistom vazduhu, kupanja u bistroj vodi zlatiborskih jezera, zajedničkih obroka posebno prilagođenih sportskom programu, bezbrižno se uživa u dobrom društvu i još boljem provodu. Sve pod budnim okom iskusnih pedagoga i profesionalnih trenera – navode u OK “Beograd”.

A da deca zaista uživaju na zlatnoj planini govore i njihove reči.

Veoma nam je lepo. Odbojku mnogo volim. Treniram je još od devete godine i dobro mi ide. Ovde na Zlatiboru je lepo druženje, ima puno toga da vidim i da naučim – kaže mlada odbojkašica Ana iz Beograda.

Njena drugarica Tamara se slaže sa njom i dodaje da je puno naučila na kampu.

Sve je lepo. treninzi, treneri imaju strpljenja, sobe su lepe, a i hrana je dobra. Sve što naučimo biće korisno, nadam se da ćemo jednog dana i mi biti na balkonu Skupštine – kaže starija devojčica, takođe iz Beograda.

Treba pomenuti da je odbojka popularna i među čajetinskom decom, zahvaljući svom lokalnom timu „Zlatibor“. One se u ovoj godini postigle najveći uspeh u dvadest godina od osnivanja kluba plasmanom u Prvu ligu, odnosno drugi rang srpske odbojke.

Uslove za treninge svakako ima. Postoje multifunkcionalni tereni. U okviru Studentskog odmarališta “Ratko Mitrović” nalaze se pet sportskih terena – za mali fudbal (ili rukomet), košarkaški, odbojkaški i dva terena za tenis. Svi tereni su na tartan podlozi, pokriveni su reflektorima za noćnu rasvetu i idealni su za sve vrste takmičenja rekreativaca.
Institut Čigota raspolaže sa tri terena sa asfaltnom podlogom. Tereni su za mali fudbal (ili rukomet), odbojku i košarku. Tereni imaju noćno osvetljenje. Tereni se uglavnom koriste za treninge i rekreaciju u okviru Čigota programa.
Konačište Braća Sekulić imaju dva terena (beton i tartan). Tereni su multifunkcionalni i mogu biti za mali fudbal (ili rukomet), košarku i odbojku. U objektu borave brojne juniorske klupske ekipe iz naše zemlje na bazičnim pripremama, jer je odjekat prilagođen za smeštaj i boravak dece.


Za rekreativce na Zlatiboru postoje još četiri multifunkcionalna terena na betonskoj podlozi u naselju Golija (ulica Vojvođanska), naselju Đurkovac (ulica Zelenkada), naselju Obudojevica (ugao ulice Bačijska i Bregovi) i naselju Karaula (pored trim staze).
U okviru Ski centra Tornik nalazi se jedan multifunkcionalni teren na tartan podlozi. Teren može biti za mali fudbal (ili rukomet), košarku, odbojku ili tenis.
U Čajetini postoje četiri terena u okviru kompleksa Novi park kojim upravlja Sportski centar Čajetina. Rekreativcima je na raspolaganju fudbalski teren na veštačkoj podlozi, tereni za košarku, odbojku i tenis na betonskoj podlozi, kao i teretana na otvorenom.

Veoma je popularna i odbojka na pesku i na Zlatiboru postoje tri takva terena. Dva se nalaze na samom uslasku u turističko mesto (pored fudbalskog terena) i u okviru su novoizgrađenog parka za decu. Treći se nalazi u vlasništvu Konačišta Braća Sekulić.

Telefoni za terene:

Studentsko odmaralište Ratko Mitrović – tartan podloga
+381 (0)31 841 369
studentsko@gmail.com

Institut Čigota – asfaltna podloga
+381 (0)31 597 597
office@cigota.rs

Konačište Braća Sekulić – tartan i beton
+381 (0)31 841 864
zdanje@mts.rs

Odmaralište Sport trim – betonska podloga
+381 (0)31 843 043
sporttrim@gmail.com

Ski centar Tornik – tartan podloga
+381 (0)31 315 0002
+381 (0)31 315 0005
marketing@skijalistasrbije.rs

Sportski centar Čajetina – betonska podloga
+381 (0)31 383 22 56
+381 (0)31 383 19 98
ksc.cajetina@gmail.com

Konačište Braća Sekulić
+381 (0)31 841 864
zdanje@mts.rs

Autor: LZS

Zahvaljujemo svim učesnicima koji su pomogli da nastane ovaj tekst i TO Zlatibor na ustupljenim fotografijama.

Tekst je deo medijskog projekta “Zlatna planina – centar sportskog turizma” koji je sufinansiran od strane Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Comment