Završen Bašta fest: Najbolji film “Zlatna imaginacija”

Osmi Bašta Fest zatvoren je 4. jula na Open air-u Borići filmom ”Lihvar”, reditelja Nemanje Ćeranića. Nakon Lihvara prikazan je muzički film ”Buč Kesidi : Euforija uživo” reditelja Davida Jovanovića.

Tokom tri festivalska dana publika i žiri su imali priliku da pogledaju 30 filmova iz 21 zemlje.

Žiri u sastavu Branka Katić, Ivan Bakrač i Asja Krsmanović, doneo je sledeće odluke: Nagrada za najbolji film ”Zlatna imaginacija” – Marlon Brando holandskog reditelja Vinsenta Tilanusa. Nagrada za najbolju mušku ulogu ”Zlatna interpretacija” – Igor Benčina, za ulogu Dušana u filmu ”Poslednja slika o ocu”, reditelja Stefana Đorđevića.

Ove godine dodeljene su dve nagrade za najbolju žensku ulogu „Zlatna interpretacija“ – Jeleni Stupljanin, za ulogu Jovane i Aniti Ognjanović, za ulogu Sare u filmu ”Sve kako treba”, domaćeg reditelja Nikole Stojanovića. Specijalna nagrada za scenario uručena je Nađi Petrović, za domaći film ”Sve kako treba”, reditelja Nikole Stojanovića. Dobitnik specijalne nagrade za uloge u filmovima ”Matura” i ”Ludi” je glumac Pavle Čemerikić.

Žiri mladih u sastavu Tijana Spasojević, Nemanja Jovanović, Vanja Jevtić za najbolji film izabrao je ”Crveno vino”, kanadskog reditelja Santiaga Menginia.

Mikša Anđelić, direktor fotografije, odlučivao je o regionalnoj nagradi za najbolju kameru. Nagrada za najbolju kameru ”Zlatna vizualizacija” dodeljena je Milici Cvetković za domaći film ”Ludi” reditelja Luke Mihailovića. Nagradu je obezbedio rental Cineplanet.

Ove godine održan je drugi po redu Bašta Pitch, a komisija u sastavu umetnička direktorka festivala Maja Šuša i mentori radionice reditelj Raško Miljković i producent Milan Stojanović izabrali su projekat ”Cvat” mlade rediteljke Tamare Broćić.

Izvor: Prvi portal Bajina Bašta

 

Leave a Comment