Zahtev da se u 2022. godini odobri 250.000 vaučera

Udruženje Moja Srbija objavilo je da je Vladi Srbije i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija uputilo inicijativu za odobravanje kvote od 250.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji u 2022. godini.

– Na osnovu sedmogodišnjeg iskustva, koliko traje akcija podele vaučera za odmor u Srbiji, zaključili smo da je 250.000 vaučera optimalna količina koja bi zadovoljila potrebe naših građana, a ovo izdvajanje ne bi predstavljalo preveliko opterećenje za državnu kasu – rekao je predstavnik udruženja Moja Srbija Milan Ristić, nevedeno je u saopštenju.

Dodao je da se akcija podele vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji tokom prethodnog perioda pokazala kao jedna od najisplativijih i najpopularnijih subvencija.

– Povećanjem početne kvote vaučera stvorili bi se uslovi da građani lakše planiraju svoj odmor u Srbiji tokom 2022. godine, ugostitelji bi ravnomernije popunili svoje kapacitete i ostvarili veće prihode, turistička privreda bi i naredne godine zabeležila veliki rast, a državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma brzo bi se kroz poreze i doprinose vratila u državnu kasu – naglasio je Ristić.

Ukazano je da je tokom prethodnih godina bila ustaljena praksa da se nakon osnovne kvote, naknadno puste nove količine vaučera, što je dovodilo do velikih gužvi na šalterima i do negodovanja, jer su dodatne količine potrošene za samo par časova.

Osim stvaranja nezadovoljstva među građanima koji nisu stigli da predaju formulare, takav pristup stvara i značajne probleme za ugostitelje, jer veliki broj rezervacija ostaje neiskorišćen, istaknuto je u saopštenju.

U udruženju Moja Srbija naglasili su i da je subvencionisanje domaćeg turizma putem vaučera primer dobro usmerene podrške domaćoj privredi, jer od nje dobit ostvaruju i pružaoci i korisnici turističkih usluga.

Izvor: beta/eKapija.com

 

Leave a Comment