Za registrovana domaćinstva do 3 miliona bespovratnih sredstava

Uredba koju pripremaju Vlada RS i Ministarstvo turizma i omladine omogući će da sva registrovana domaćinstva koja budu ispunjavala uslove i registrovala se dok traje konkurs dobiju subvencije u iznosu do 3 miliona dinara. Odnosiće se na gradnju drvenih turističkih objekata, proširenje kapaciteta, mobilijara za turizam. Ista sredstva omogući će da pokrenu i proizvodnju i pakovanje brendiranih rakija i drugih poljporivrednih proizvoda koja će biti upakovana za turističku ponudu. Ova uredba je u pripremi i na snazi će biti od Nove godine, a do tada će sva seoska domaćinstva moći da se registruju i ispune uslove koje ova uredba bude zahtevala.

Sprovođenje ove inicijative predstavlja ključni korak u pružanju podrške domaćinstvima dok zahvaljujući svojim prirodnim resursima Zlatibor ima idealne uslove za njihov razvoj. To doprinosi raznolikosti turističke ponude, kao i očuvanju tradicije “zlatne planine“.

Turistima koji žele da osete čari zlatiborskih sela na raspolaganju su smeštajni kapaciteti u Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, Ljubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Krivoj Reci, Ribnici… Pored dobre saobraćajne povezanosti, sela su odgovarajuće opremljena za smeštaj i boravak gostiju. A čuvena gostoljubivost zlatiborskih domaćina, koji gosta primaju kao prijatelja, čine boravak u seoskom ambijentu posebnim i nezaboravnim.

Pored smeštaja u seoskim domaćinstvima turistima su na raspolaganju i restorani nacionalne kuhinje koji su nadaleko poznati po zlatiborskim specijalitetima. Odmor u seoskim domaćinstvima može biti upotpunjen i planinarenjem, vožnjom bicikla šumskim stazama, ribolovom na čistim planinskim potocima, jahanjem… Tu su i mogućnosti za organizovanje izleta i druge rekreativno-zabavne aktivnosti u prirodi.

Apelujemo na sve zainteresovane da se što pre registruju kako bi mogli da učestvuju na ovom konkursu i ostvare subvencije. Turistička organizacija Zlatibor će u narednom periodu obići mesne zajednice, seoska turistička domaćinstva prilikom čega će sve zainteresovane upoznati sa uslovima i procedurama apliciranja na ovom konkursu.

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment