VIDOVDANSKE SVEČANOSTI: Oni su vitezovi u svojim zanimanjima

Na Zlatiboru su po 12 put održane Vidovdanske kulturne svečanosti i tom prilikom se zasluženim u različitim oblastima rada iI delovanja u Srbiji dodeljuju plakete “Vitez”.

Među dobitnicima je i glumica Olga Odanović, koja se u ime nagrađenih zahvalika za dobijena priznanja.

– Ovu nagradu posvećujem svojim preminulim kolegama Miloradu Mandiću – Mandi, Marinku Madžgalju i Nebojši Glogovcu – istakla je Olga, kojoj je pripala Plaketa Vitez srpske glume.

Žiri je obrazložio da je Olga Odanović jedna od najvećih srpskih glumica sa  brojnim ulogama u pozorištu, televizijskim serijama i filmovima, koje uvek igra sa novom svežinom i kreativnošću. Zasluženo je nagrađena za svoj viteški doprinos glumačkoj profesiji u Srbiji.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti za decu dodeli  Urošu Petroviću. Uroš Petrović, jedan od naših najčitnijih pisaca za decu poziva na samosvest i odgovornost prema deci.

Plaketu Vitez srpske medicine pripala je Odeljenju anesteziologije KBC „Dr Dragiša Mišović“ koja je uručena Snežani Zatežić i Milovanu Trifunoviću. U doba pandemije jedno zanimanje u medicini se izdvojilo, anesteziolog. Oni su bili prvi na udaru i na najkritičnijim mestima i podneli najviše žrtava u struci. Ustanova koja je rešavala nerešive Kovid pacijente, bila je KBC „ Dr Dragiša Mišović“.

Vitez muzike je maestro Bojan Suđić, vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici. Više od jedne decenije nalazi se na mestu umetničkog direktora Muzičke produkcije RTS-a i šefa i dirigenta renomiranih ansambala –Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanjama na FMU u Beogradu i šef i dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

Vitez u domenu sporta je i Marina Maljković, selektor srpskih košarkašica, jedna od najcenjenijih stručnjaka u ženskoj košarci na svetu, kreator programa „Besplatne škole za devojčice osnovnoškolskog uzrasta“ .

Slađana Zarić je ponela plaketu Vitez novinartsva iz oblasti dokumentarnog TV Filma. Poslednjih desetak godina sa strašću iskusnog dokumentariste bavi se istorijskim i aktuelnim temama. Ti radovi ostvaruju edukativnu i vaspitnu funkciju kod TV gledalaca,posebno mlađe generacije i tu se vidi njihova vrednost.

Vitez srpskog slikarstva je Željko Đurović, u korpusu savremene srpske likovne umetnosti, jedan od najsvestranijih naših umetnika. Ovaj umetnik predstavlja sam vrh naše, i ne samo naše, slikarske fantastike.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je ponosan na sve dobitnike, na sve zaslužne koji su poneli titulu viteza i siguran je da će i ovogodišnji laureati s ponosom nositi ovu titulu i kroz svoj budući rad nastaviti da neguju viteške vrednosti.

Send large files up to 5GB for free

Foto: Opština Čajetina

Leave a Comment