/VIDEO I FOTO/ Počeo Svetski Xross hard endure reli na Zlatiboru

Xross hard Enduro reli, trka Svetskog hard enduro šampionata, počeo je tradicionalnim defileom vozača kroz centar Zlatibora. U narednih četiri dana oko 250 profesionalaca i amatera vozača iz 40 zemalja takmičiće se u četiri kategorije Pro, Expert, Hobi i Amater popredelima Zlatibora, Tare i Mokre Gore.

– Ovo je treća godina zaredom da se svetski Hard Enduro Reli zaustavlja baš na Zlatiboru, zahvaljujući Xross reliju. To je prva i jedina trka u istoriji moto sportova Srbije, koja se vozi na nivou svetskog šampionata – kaže Vladan Komatović, direktor trke.

Prvog dana vozači će testirati svoju spretnost na Prologu, odnosno na poligonu sa izazovnim preprekama, poput kamenjara, ogromnih balvana i traktorskih guma. Od četvrtka do subote, očekuju ih po100 km duge trase koje vode preko nepristupačnih predela Tare, Mokre Gore i Zlatibora.

– Vozače na trasama očekuju prirodne prepreke poput kamenjara, kanjona, strmih i klizavih nizbrdica i uzbrdica uz koje će neretko morati da guraju svoje motore. Međutim, očekuje ih i prelepa vožnja kroz livade i grebena sa kojih puca prelep pogled – kaže Komatović.

Ima i onih koji su bili prošle godine. Oni kažu da su izuzetno zadovoljni uslovima, kao i to da smatraju da su ovo jedne od težih staza koje su vozili.

– Sutra će krenuti u savladavanje zahtevne trase od 100 km na Tari. Ova prelepa srpska planina ozbiljno umori sve takmičare, pa čak i oni najbolji među njima ostave poslednje atome snage pokušavajući da savladaju brojne nizbrdice i uzbrdice uz koje neretko moraju da guraju svoje motore, teške preko 100 kilograma. U petak reli se nastavlja još jednom hard enduro vožnjom od 100 km, ovoga puta kroz živopisnu Mokru Goru. U prethodnim godinama se pokazalo da ni Mokra Gora nije lak izazov za hard enduro vozače. Prolaziće kroz brojne kamenjare i kanjone. Poslednji dan Xross relija u subotu voziće izazovnu stazu kroz planinu Zlatibor, koja se završava na Kraljevom trgu u centru Zlatibora. Događaj će biti ovekovečen dodelom nagrada – kaže Komatović.

Titulu brani dvostruki uzastopni šampion Manuel Letenbihler iz Nemačke, koji je i trenutno vodeći u generalnom plasmnanu ispred Marija Romana iz Španije i Vejda Janga iz Južne Afrike koji će takođe treći pout voziti na Zlatiboru. Prošlogodišnji pobednik Prologa Bili Bolt propušta ovu trku zbog povrede.

Autor: LZS

Leave a Comment