Vaučeri za 400.000 građana

Najavljene dve milijarde dinara za turističke vaučere za odmor u Srbiji znače da će moći da ih koristi još 400.000 naših građana, a planirano je da destinacije, osim banja i planina, budu i Beograd i Novi Sad, rekao je za Tanjug ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je naveo da će za prvih pet meseci ove godine Srbija imati štetu oko 300 miliona evra zbog manjeg deviznog priliva od stranih turista, dodajući da u to nisu uračunata domaća turistička putovanja.

– Zato je ova akcija značajna, jer ćemo manjak koji će uslediti zbog manjeg dolazaka stranih gostiju bar delimično nadomestiti akcijom turističkih vaučera – rekao je Ljajić.

Ministar je dodao da je do 26. februara ove godine podeljeno 160.000 vaučera i podsetio da je za manje od mesec i po radnih dana svih 100.000 vaučera podeljeno, te da je država morala da koristi sredstva iz budžetske rezerve za dodatnih 60.000 vaučera.

– To govori o interesovanju za ovu akciju. Sa novih 400.000 vaučera razmatramo da proširimo obuhvat onih koji mogu da ih koriste – rekao je Ljajić i dodao da su te vaučere do sada najviše koristili penzioneri, čak 54%, a zatim nezaposleni i oni čija su primanja manja od 60.000 dinara.

Navodi da se sada razmatra mogućnost da se Beograd i Novi Sad uključe kao destinacije za odmor na vaučere, te podseća da vaučeri u tim gradovima nisu mogli da budu korisćeni, jer su primat imale destinacije u unutrašnjosti Srbije, pre svega banje i planine.

S obzirom da je ova akcija usledila kao odgovor na situaciju nastalu zbog virusa korona, Ljajić kaće da se razmatra mogućnost da i ova dva grada, koja su najviše pogođena u smislu pada turističkog prometa, budu uključena, jer su, kaže, oni vukli ceo turistički promet u zemlji.

Najavio je da će naredne nedelje biti pripremljen konačni tekst uredbe o korišćenju turističkih vaučera.

Ljajić kaže da su se vaučeri do sada mogli koristiti u oko 1.460 ugostiteljskih objekata, a ukoliko se uključe Beograd i Novi Sad on veruje da će biti još takvih hotela i pansiona.

Kaže da su procene da će na svetskom nivou gubitak u oblasti turizma biti oko 450 milijardi evra, jer je, ukazuje, turizam prva grana privrede koja je pogođena zbog pandemije. Međutim, kako kaže, ohrabruje činjenica da je turizam nakon svetske ekonomske krize pokazao da se prvi oporavlja i da je najfleksibilniji na ovakve krize.

Izvor Tanjug/eKapija

Leave a Comment