Valjda će koronavirus proći do aprila

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio da je 2019. godina oborila sve rekorde, a da je 2020. godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

Tom prilikom Ljajić je rekao da je reč o sistemskom i ozbiljnom radu i koordinaciji različitih sektora. Istakao je da je planirano 45 projekata vrednih 200 miliona evra i da će realizacija nekih za koje je završena projektno tehnička dokumentacija početi već ove godine, a među njima je izgradnja gondole od Brzeća do Kopaonika.

– Možemo se nadati turističkom bumu praćenim investicijama u turističku ponudu – rekao je Ljajić.

Plan na početku godine koji će, kako kaže, verovatno pretrpeti male izmene zbog situacije sa koronavirusom, je da ove godine imamo ukupno četiri miliona stranih i domaćih turista, devizni priliv od 1,5 milijardi evra i 10,6 miliona noćenja.

– Videćemo da li će se to ostvariti i ako se kriza sa virusom reši za 15 do 20 dana tu štetu možemo nadoknaditi do kraja godine, budući da u drugoj polovini aprila kreće sezona u punom zamahu, a ako potraje, planovi će morati da se revidiraju – rekao je Ljajić.

On je dodao da se nada da će u velikoj meri uspeti da se realizuje sve što je planirano. Istovremeno ojačana je veza između Srbije i Egipta, naročito u turističkom smeru.

Inače, nastavljena je podela vaučera, tako da građani od 24. februara mogu da podnesu prijave za korišćenje vaučera u poslovnicama Pošte širom Srbije. Vlada Srbije je o izdvajanju 300 miliona dinara za dodatnih 60.000 vaučera.

Ministar Ljajić je podsetio da je od 1. januara do 12. februara podeljeno 100.000 vaučera, koliko je prvobitno bilo predviđeno. Ministar je dodao i da će građanima na raspolaganju biti 1.416 ugostiteljskih objekata, kao i da su najtraženije destinacije Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Ribarska Banja, Gornja Trepča, Banja Vrujci, Divčibare, Prolom Banja i Lukovska Banja.

Izvor: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

 

Leave a Comment