Užički akcijaši pošumili 2 hektara

Povodom Dana akcijaša 1. aprila užički Klub akcijaša danas je organizovao radnu akciju u kojoj su pošumljavali obližnju planinu Jelovu Goru. U ovoj akciji učestvovalo je oko 100 akcijaša, od kojih je najstariji imao 83 godine, a najmlađi 3 godine.

Uz akcijaški pozdrav „Zdravo, zdravo, zdravo“ na Gradskom trgu sa ašovima, krampovima i lopatama akcijaši su se autobusom i desetak automobila uputili na Jelovu Goru, udaljenu oko 10 km od Užica.

– Ovo je petnaesta godina kako naš Klub akcijaša organizuje ovakve akcije i na taj način obeležavamo Dan akcijaša. Danas smo pošumili 2 hektara sa 3.000 bukovih sadnica. Bilo nas je raznih godina. Najstariji je 1941. godište, a najmlađi akcijaš je imao 3 godine. Bilo je oko dvadestak mladih – kaže Petrašin Drulović, koji ima 68 godina i jedan od osnivača Kluba akcijaša.

Nekada, kada je imao 20 godina bio je učesnik više radnih akcija, od kojih su mu posebno u sećanju ostale Omladinska radna akcija na Kadinjači kod Užica i na Otoku mladosti kod Šibenika.

– Tada su akcije okupljale mnogo mladih. U Užicu se po 300 prijavljivalo, a moglo je da ide samo 50 akcijaša. Birali su se najbolji radnici, studenti, srednjoškolci… Akcije su trajale uglavnom po 30 dana. Pre podne se radilo, a popodne smo se družili, bilo je raznih sekcija, pa su mnogi naučili tu svoja buduća zanimanja poput vozača, zidara, tesara, novinara. Nije se gledalo ko je kakvog materijalnog stanja, ko je kakve vere. Svi smo bili zajedno – seća se Petrašin i dodaje da su te jugoslovenske radne akcije bile samo karakteristične za nekadašnju Jugoslaviju i da su u suštini predstavljale nastavak nekadašnjih moba, gde su ljudi pomagali jedni drugima u raznim poslovima.

Među akcijašima je bila i Dragica Jevtović, bivša i jedina žena načelnica SUP-a u Užicu. Ona je sedam godina uspešno bila na čelu užičke policije, a nakon odlaska u penziju veoma je aktivna u društvenim i volonterskim radovima. Sada je predsednica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Užicu.

– U najlepšem sećanju mi je ostala ORA Đedap 2, 1984. godine, u kojoj sam učestvovala kao član brigade Više škole unutrašnjih poslova. Tada sam dobila udarničku značku, kao i cela moja brigada. A danas, na ovoj akciji na Jelovoj Gori bila sam sa unučićima koji su stari 3 i 12 godina. Bili su i članovi DVD-a, njih devetoro. Baš se osećao neki poseban duh, osećaj pripadnosti zajednici, a najlepše od svega je što su svi znali da dolaze kao volonteri. Sve je bilo u nekoj pozitivnoj energiji – kaže Dragica.

Učesnik je bio i Radiša Marjanović, nekada višegodišnji učesnik u gradskoj vlasti. On je kao član brigada ekonomskih fakulteta Jugoslavije učestvovao u akcijama 1981. u Sarajevu, a potom u Ljubljani i Novom mestu.

– Danas je bilo lepo vreme što je doprinelo još lepšem osećaju među akcijašima. Svi su radili, i mladi i stari. I bio sam veoma iznenađen odazivom – kaže Radiša.

Autor: LZS

Galerija fotografija

 

 

Leave a Comment