Užičani zabrinuti za stanje svoje reke

Nakon što je najavljen protest građana zbog odnosa gradske uprave prema zagađenju reke Đetinje, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima juče ujutru obišla nekoliko lokacija duž korita reke Đetinje na čijem toku su se prethodnih dana pojavljivale površinske alge. Takođe gradonačelnica je obišla i potez u MZ Turica gde je već izgrađen fekalni kolektor i gde se trenutno radi na uspostavljanju prepumpne stanice.

– Svi problemi vezani za zagađenje reke Đetinje datiraju dugi niz godina. Grad ulaže velika sredstva i maksimalne napore da ih rešava. I ja se, kao neko ko je odrastao u ovom gradu, sećam vremena kada je Gradska plaža bila omiljeno kupalište velikog broja naših sugrađana i naravno kao neko ko i danas živi, ali i vodi ovaj grad želim da ona ponovo ponese epitet „užičkog mora“ – rekla je gradonačelnica.

Prema njenim rečima rukovodstvo grada je već preduzelo određene aktivnosti – najpre je završen fekalni kolektor u naselju Turica, a iz budžeta već odvojena sredstva i otpočeli su radovi na uspostavljanju prepumpne stanice. Takođe, u toku je izrada projekta za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže za više od 100 domaćinstava, za koju se očekuje tokom naredne godine i podrška republike za realizaciju tog posla.

Načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zoran Militarov kaže da na kvalitet vode u Đetinji utiče čitav niz faktora.

– Ovo je trenutno 50 posto reka Sušica, 50 posto Đetinja. U svim ispitivanjima koja se rade kada je upitanju reka Đetinja, a rade se u kontinuitetu više puta godišnje, potvrđuje se da je Đetinja po kvalitetu voda treće klase, dozvoljena za kupanje uz pridržavanje određenih mera. Ispitivanja pokazuju i da ima određenih pomaka. Nemamo više hemijsko zagađenje, a varira deo zagađenja koji se tiče određenih materija – rekao je Militarov, a za sloj koji se pojavio na površini reke kaže da su u pitanju alge i ostaci lišća, koji se vide jer je vodotok usporen.

On je dodao da je stanje Đetinje za ovu sezonu vrlo loše, jer je sada minimum padavina.

– Moramo da čuvamo Vrutke jer to je akumulacija sa koje pijemo vodu i ne možemo sada da ispuštamo velike količine vode sa Vrutaka da bi obezbedili da ovde protočnost bude veća, a da posle dođemo u problem da nemamo vodu za stanovništvo – kazao je Militarov.

I Nada Jovičić član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i turizam potvrđuje da je na osnovu svih izveštaja od relevantnih institucija, reka Đetinja voda treće kategorije.

– Đetinja je reka u kojoj se nalazi živi svet, nalazi se riba. Uginuća ribe nema, što znači da ta voda u kontinuitetu u toku letnje sezone osim pojedinih dana može da se koristi za kupanje – rekla je Nada Jovičić.

U rešavanje problema otpadnih voda i fekalne i atmosferske kanalizacije u Turici Grad je u prethodnom periodu izdvojio oko 15 miliona dinara za glavni kolektor u dužini od 1.300 m koji je urađen, kompletno je postavljen budući kolektor za mogućnost priključenja stanovništva na teritoriji mesne zajednice Turica. Početkom septembra počinje da se radi prepumpna stanica vrednosti 22 miliona dinara.

Nikola Maksimović direktor JP “Užice Razvoj” rekao je da je urađena kompletno projekta dokumentacija za sekundarnu mrežu za tri ulice, Isidore Sekulić, Milana Vergovića i Stanoja Glavaša gde će biti oko 111 priključaka, a vrednost radova je oko 35 miliona dinara.

– Osim ove tri ulice nastavićemo, prema uslovima JKP “Vodovod”, da i ostalom stanovništvu i privrednim subjektima omogućimo priključenje na budući fekalni kolektor. Time ćemo sprečiti zagađanje reke – rekao je Maksimović.

Sinoć je ispred zgrade Skupštine grada, a potom mirnom protestnom šetnjom do gradske plaže na Đetinji, nekoliko stotina Užičana iskazalo zabrinutost za stanje svoje reke.

Autor: LZS

Leave a Comment