Užičani ulepšavaju deci praznične dane

Da su Užičani velikog srca još jednom su pokazali nizom humanitarnih akcija za decu. Želja im je da svako dete, bar u ovim pretprazničnim i prazničnim danima, oseti da nije samo, da je voljeno, da se raduje paketićima.

I mladi i stari su se angažovali da sakupe što više paketića. Unija užičkih srednjoškolaca u saradnji sa Unijom studenata Užice pokrenuli su akciju “Pokreni novogodišnju čaroliju”, koja traje od 27. do 29. decembra.

– Ovo je druga godina da organuzujemo ovakvu akciju prikupljanja novca, slatkiša i školskog pribora da napravimo paketiće za decu ometenu u razvoju. Na trgu imamo štand i pozivamo sve Užičane da uzmu učešće. Prošle godine ova akcija je dobro prošla, a paktići su bili namenjeni za decu ometena u razvoju u ruralnim sredinama – kaže Katarina Mićić iz Unije srednjoškolaca i dodala da za sada imaju oko 20 volontera.

Centar za socijalni rad sa užičkim Teta Mrazicama učestvovao je u dodeli novogodišnjih paketića za 84 dece iz hraniteljskih i socijalno ugroženih porodica. Na osnovu spiska želja podeljeni su paketići u Gradskom kulturnom centru. Za mališane je izvedena i predstava Novogodišnja bajka najmlađih polaznika škole glume Divne Marić.

Crveni krst Užice, tradicionalno i ove godine organizovao “Jedan paketić – mnogo ljubavi”. Ova akcija je namenjena deci čiji su roditelji korisnici novčane socijalne pomoći preko Centra za socijalni rad, deci korisnicima socijalne kuhinje, deci iz hraniteljskih porodica, uzrasta do 10 godina, kao i deci u osnovnim školama uzrasta do 10 godina po predlogu škole.

Kroz Užice je prošao i Konvoj sa srcem, koji je organizovan od strane kamiondžija i gde ovi humani ljudi svake godine sakupe novac i na ovaj način donesu paktiće deci svojih nastradalih kolega u celoj Srbiji.

Sprovedena je akcija “Svi za Kosmet” gde su građani Užica pokazali svoju humanu veličinu i sakupili oko 250 paketića, 64.300 dinara i 15 evra. Ova pomoć je namenjena deci sa Kosmeta.

Oko 250 mališana u vrtiću “Neven” su po prvi put uživali u dodeli paketića i predstavi, a sve to je organizovao Savet roditelja ovog vrtića. Roditelji su finansirali blizu 300 paketića, a sami su napisali, režirali i glumeli u predstavi Naopaka bajka.

– Predstava je kompletno sprovedena angažmanom roditelja. Tekst je napisao glumac Dušan Radojičić, roditelj deteta koje pohađa vrtić, a u predstavi su briljirali roditelji Aleksandra i Miroslav Stanojević, Danijela Đokić, Marijana Jovanović i Ivan Ristanović – izjavio je Nikola Penetić, roditelj, glumac i režiser predstave koja je oduševila sve okupljene.

Užička rok grupa The Highlanders pripremio je za najmlađe sugrađane mjuzikl “Rock ‘n’ roll za decu”. Mališani će uživati u izvođenju poznatih dečijih pesama u rokenrol aranžmanima prilagođenim njihovom uzrastu. Mjuzikl prolazi kroz priču odbegle braće Dalton koji nalaze instrumente i počinju muzičko putovanje sa publikom. To se održava danas u GKC-u.

A pre njih decu su na Gradskom trgu zabavljale Tijana Dapčević i Leontina, koje su svojim izvođenjima izmamile dečije osmehe. Pored ovoga, organizovano je i niz manjih akcija kao besplatno slikanje sa Deda Mrazom i slično.

Autor: LZS

Leave a Comment