Uskoro prvi putnici u zlatiborskoj gondoli

Pre pet godina postavljen je kamen temeljac za izgradnju gondole na Zlatiboru. Danas, 19. avgusta, na Preobraženje, zlatiborska gondola je puštena u probni rad.

Bojana Božanić, direktorka preduzeća „Gold gondola Zlatibor“, rekla je da su vera u ideju i nepokolebljiva istrajnost upravo doveli do ovog momenta, puštanja gondole u probni rad.

– Trajala je izgradnja dugo i turbulentno, ali svi veliki projekti morali su tako da se grade. To je najveća investicija opštine Čajetina. Danas je počelo testiranje čitavog sistema, a ona testiranja koja smo ranije iamli, pokazala su se pozitvno. Očekujem da će gondola prve putnike početi da prevozi za oko 45 dana – rekla je Božanićka.

Direktorka „Gold gondola“ dodala je da kada su počinjali sa ovim projektom, pre više od 10 godina, cilj je bio da se Zlatiboru i zlatiborskom kraju donese nešto novo, da ova planina zauzme mesto na svetskoj turističkoj mapi.

– Naš cilj je da u narednih 7 do 10 godina ostvarimo oko 10 miliona noćenja, milion turista, a svakako će to biti s obzirom na nove najavljene investicije – kazala je Božanić.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetine, rekao je da je gondola najvažniji projekat i zahvalio se bogu i narodu.

– Svašta smo prošli, određene prepreke preskakali, nikada nismo padali i uvek smo išli dalje, jer smo verovali u ovo što radimo – rekao je Stamatović i dodao da se ova gondola radi za narod i da su mnogi pokušali da zaustave ovaj projekat, ali da nisu uspeli.

On je rekao da „ova građevina ostaje, obeližiće jedno vreme i ljude koji su verovali  šta jedna mala lokalna samouprava može da uradi za svoj narod, za svoju državu, a da ništa ne traži“.

– Na jednom zakazanom sastanku sa stručnjacima iz ministarstava, koji su možda pre godinu dana došli u Beograd i stali na taj asfalt, u gostovanju u jednoj emisiji, pa u pripremi te emisije, stoje oni preko puta, a mi slušamo, jedan od njih kaže:“Šta će onim seljacima ona gondola?“. I onda u nama proradi taj zlatibroski inat i kažemo da seljacima treba gondola da se voze, a voziće se i gospoda. Gondola ostaje narodu. Mi smo pokazali da politika, moć, novac, sila, ništa ne pomaže, samo Bog i narod. Ova gondola će ostati za vekove – rekao je Stamatović.

Zlatiborska gondola će povezivati centar Zlatibora, Ribničko jezero i planinski vrh Tornik. Srce gondole je na međustanici na Ribničkom jezeru, gde je planiran razvoj projekta Zlatni grad, koji podrazumeva izgradnju hotela i objekata visoke kategorije i pratećih sportskih i zabavnih sadržaja na površini od preko 200 ha.

Dužina ove panoramske gondole je 9 km i ovaj tip je najduža na svetu. Investicija je vredna 13 miliona evra, a investitor je opština Čajetina. Postavljena su 36 stuba, ima tri stanice i imaće 55 kabina. Vožnja će trajati oko pola sata, a moći će da se preveze 600 putnika na sat.

Autor LZS

Leave a Comment