ULTRA MARATON TARA: Od četiri trke jedna kategorija je trka vlasnika i njihovih pasa

Trka za izdržljive i ljubitelje prirode Ultra maraton – Tara održaće se prvog vikenda jula, od 3. do 5. jula. Učesnici će imati četiri trke, od kojih se jedna po prvi put događa u Srbiji, a to je trka sa psima.

Prema rečima Nikole Živanovića, jedan od organizatora trke, za sada je prijavljeno oko 290 učesnika ultra maratona, a za trku sa psima oko 15 učesnika.

– Trke idu kroz nestvarne predele Nacionalnog parka “Tara”, kroz guste šume i preko planinskih livada, duž dugačkih grebena, kozijim stazicama i liticama dubokih kanjona, pored bajkovitih vidikovaca, planinskih jezera, preko najviših vrhova Tare, pored reka, vodopada, srednjevekovnih manastira… Prva trka je u subotu i dugačka je 60 km, od kojih je oko 3.300 m uspona. Start je na Spajića jezera u Zaovinama, a maršuta je zatim Vežanja, Predov krst, Banjska stena, Rastište… Trebalo bi da se pređe maksimalno za 16 sati – kaže Živanović i dodao je da u nedelju slede tri trke: prva je duga 37 km i ona predstavlja kombinaciju druge i treće trke, dok će učesnici druge trke preći 12 km, a treće 25 km.

Novina je kategorija trka sa psima. Ta staza koju treba da pređu vlasnik i pas u paru je duga od 5 do 7 km.

– Vlasnik bi trebalo da svog psa povodcom veže za pojas. Start je na Mitrovcu. Mislim da će to biti zanimljivo, jer se po prvi put odvija u Srbiji – rekao je Živanović.
Trka od 122km je odložena za narednu godinu.

Autor LZS, foto: Tara Ultra Trail/Vanja Djukelić

Leave a Comment