Ulica na Zlatiboru ponela ime ruskog dobrovoljca sa Кošara

Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko danas je posetio Zlatibor gde je razgovarao sa privrednicima Zlatiborskog okruga i otvorio ulicu. Zajedno je sa predsednikom opštine Milanom Stamatovićem otkrio tablu sa nazivom ulice, koja je ponela ime Vitalij Bulah, po ruskom dobrovoljcu i heroju sa Кošara.

– Vitalij Bulah ne žaleći svoj život došao je u Srbiju da brani njeno pravo na slobodu. Za taj ideal, najvredniju srpsku i rusku reč, dao je svoj život na Кošarama i još jednom učvrstio neraskidive veze dva bratska naroda – rekao je Stamatović i dodao da će uskoro na Zlatiboru biti postavljen spomenik posvećen ruskoj jedinici koja je prva došla na prištinski aerodrom 12. juna 1999. godine, dva dana nakon potpisivanja primirja nakon završetka sukoba na Кosovu i Metohiji.

On je dodao da srpski narod nikada neće pristati na nezavisnost Кosova i uvođenje sankcija Rusiji i pozvao Međunarodnu zajednicu da doprinese deeskalaciji sukoba u Ukrajini.

U okviru posete ambasador se sastao sa privrednicima Zlatiborskog okruga, a potom obišao i kompaniju “Zlatiborac”. Gost i domaćin obišli su i Кancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom, koja na Zlatiboru funkcioniše od 2015. godine.

Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je veliku zahvalnost privrednicima i stanovništvu Čajetine i Zlatibora na akciji prikupljanja humanitarne pomoći za stanovnike Donbasa.

– To je dokaz da u srpskom narodu, u ovom slučaju na vašem području, postoji potpuno razumevanje stradanja ruskog naroda u Donbasu koji je više godina bio izložen genocidu, a sada i napadima i bombardovanju. Zbog naših dugih duhovnih veza postoje ljubav i razumevanje i želja da se pruži pomoć ruskom naroda. Srpski narod ima razumevanje za sadašnju patnju ruskog naroda, jer je i sam više puta stradao, poslednji put tokom agresije i napada na Кosovu i Metohiji – rekao je ambasador.

Autor:LZS, Izvor i foto: Opština Čajetina

Leave a Comment