Ukusima i motivima Zlatibora najavljena letnja turistička sezona na “Good Food & Wine Festival” – u

Ovogodišnji “Good Food & Wine Festival” koji se održava na Sava promenadi Beograda na vodi, bio je idealno mesto i događaj za afirmaciju robnog žiga “Dobro sa Zlatibora” i Zlatibora kao vodeće turističke destinacije u zemlji i regionu.

U organizaciji Turističke organizacije Zlatibor i privrednog društva “Zlatiborski Eko Agrar” na ovom festivalu koji se ove godine održava po treći put i beleži porast broja izlagača, predstavljeni su najlepši ukusi Zlatibora i letnja turistička ponuda zlatne planine.

Svoje učešće kao proizvođači autentičnih zlatiborskih specijaliteta uzeli su: mlekara “Naša Zlatka”, proizvođač suvomesnatih proizvoda Mitar Marić, proizvođač meda Dragan Kolaković, pršutana “Aćim”,proizvođač specifičnih rakija po starinskoj recepturi Milomir Milojević Gero iz sela Šljivovica, poljoprivredno domaćinstvo “Zlatiborska tradicija” iz Sirogojna sa paletom voćnih rakija i lekovitih sirupa, kao i Tkačka radionica Branke Aleksandrić sa modernim odevnim predmetima od najfinije vune.

Festival je svečano otvorio zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vesić, dok su u okviru programa festivala posetioci mogli učestvovati u radionicama i nagradnim igrama, kao i degustirati ukuse proizvoda koje vole.

U uglu Zlatibora veliko interesovanje vladalo je za ponudama za predstojeću letnju sezonu, kao i degustiranje pršuta, sira, rakije, meda i lekovitih sirupa koji su bili na dohvat ruke i mamili sladokusce i gurmane.

Da podsetimo žig kvaliteta “Dobro sa Zlatibora” je žig garancije registrovan u cilju brendiranja, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina. Takođe ima značajnu ulogu očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga zlatiborskog kraja. Žig garanije „Dobro sa Zlatibora“ u velikoj meri utiče na podsticaj razvoja i proizvodnje lokalnih proizvoda, podizanje nivoa kvaliteta označenih proizvoda i turističkih usluga.

Pored tradicionalnih prehrambenih proizvoda, žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ mogu da ponesu i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), zatim restorani, kao i kategorisana seoska turistička domaćinstva.

Proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ zadovoljavaju sve propisane zahteve kojima se osigurava specifičan, viši nivo kvaliteta lokalnih proizvoda. Obeleženi proizvodi se proizvode na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača.

Izvor. TO Zlatibor

Leave a Comment