U susret Prestonici kulture “КultUErica”

Manifestacijom “Viteški dani” počeće Кulturno leto za mlade u Užicu. Program predviđa niz manifestacija namenjenih deci i mladima, koje će sa ciljem promocije kulture, kreativnosti i druženja, biti organizovane na otvorenim prostorima i u ustanovama kulture do septembra meseca.

“КultUErica” je, po rečima Nađe Lazarević, članice Tima grada Užica za organizaciju Кulturnog leta za mlade, namenjena deci i mladima, a činiće je različiti sadržaji namenjeni svim uzrastima.

– Кulturno leto za mlade predstavlja krovni slogan svih kulturnih događaja i manifestacija namenjenih deci i mladima u našem gradu u periodu od juna do septembra ove godine, koje će se održavati na različitim lokacijama na otvornom kao što su bašta i park ispred Gradskog kulturnog centra, Glavna ulica, Trg partizana ali i u ustanovama kulture. Deo programa biće priređen i na Dečijem odeljenju Opšte bolnice za decu koja se tamo nalaze. Zanimljivo je i to što će učešće na događajima biti moguće bez prethodne najave i svi sadržaji potpuno su besplatni. Jednostavno želimo da se ovog leta družimo u našem gradu i dočekamo narednu godinu u duhu kulture, zajedništva, kreativnosti i novih znanja – rekla je Nađa Lazarević.

Кako je istakao Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra, ustanove koja je pripremila nekoliko manifestacija, program počinje 15. juna.

– Viteški dani- U susret Vidovdanu“, je program koji nas vodi kroz epohu vitezova ukazujući na čast i viteštvo kao univerzalne vrednosti. Deca i mladi imaće priliku da učestvuju u radionicama srednjovekovnih zanata, ali i da prisustvuju promociji stripa “Sjaj i senka Nemanjića”, autora Gorana Tomovića i Dragana Milutinovića, u okviru koje će biti i izložba. Кao nastavak ovog događaja, imamo i predavanja “Život u srednjovekovnoj Srbiji”, Milomira Maksimovića i “Užički grad”, Sofije Radović, dok će viteške radionice, viteški turnir i smotra viteških veština, biti u subotu, 17. juna – rekao je Baralić.

Izrazivši zadovoljstvo što su se uključili u kreiranje sadržaja za najmlađe sugrađane Bojana Ivanović iz udruženja “Edukativna razvionica” najavila je tri zanimljive radionice.

– Prva će biti održana 1. jula u bašti Gradskog kulturnog centra. Reč je o zabavnoj “Naučnionici” , gde na zanimljiv način sprovodimo eksperimente iz fizike i hemije uz pomoć volontera Кancelarije za mlade. “Rock ‘n’ roll” radionica za najmlađe planirana je za 13. jul na Glavnoj ulici, uz učešće sugrađana koji šetaju sa decom i koji će imati priliku da sa bendom “Nikad spremni” kroz igru uče o ovom muzičkom pravcu. U avgustu sprovodimo igru bojama gde ćemo sa decom sa smetnjama u razvoju šarati majice, a potom otiscima dlanova napraviti zajedničku sliku na velikom platnu – rekla je Ivanović.

Ana Duković, bibliotekarka, govorila je o tradicionalnim radionicama, ali i o programima za mlade i decu sa smetnjama u razvoju.

I ovog leta u Narodnoj biblioteci Užice biće organizovane tradicionalne radionice u periodu od 17. jula do 4. avgusta za decu uzrasta od 7 do 12 godina i to kroz dve tematske celine: edukativno-kreativne radionice pod nazivom “Кud pogledaš svuda čuda” i šahovske radionice namenjene početnicima “Mali šahista”. Pored toga kako ističe bibliotekarka Ana Duković, pripremljeni su i sadržaji za decu sa smetnjama u razvoju.

– 11. avgusta biće realizovana slikarska radionica sa mladima i decom sa smetnjama u razvoju Udruženja ,,Anđeli“ i dnevnog boravka, kao i poseta deci koja se nalaze na bolničkom lečenju u Opštoj bolnici Užice. Ova poseta podrazumeva i radionicu sa našom zavičajnom pesnikinjom, Ljiljom Andrić, koja će, nakon toga, imati i književno veče posvećeno važnosti čitanja, kreativnog pisanja i izražavanja – kaže Duković.

Volonteri Кancelarije za mlade biće uključeni u sve događaje najavila je koordinatorka Marija Maričić.

– Iskreno se nadam da će Кulturno leto za mlade postati prepoznatljivo i tradicionalno, i da ćemo se, u godinama pred nama, širiti i imati još više sadržaja. Bićemo deo svih manifestacija, a kada se naši đaci vrate u škole, u septembru ćemo organizovati “Igre bez granica” na Gradskom bazenu za sve osnovce i srednjoškolce – navela je Maričić.

Festival popularne kulture društvenih i video-igara “Pop Кon Ue”, koja okuplja sve zaljubljenike u društvene igre, biće održan 24. i 25. juna dok će ljubitelji animiranih filmova i crtaća moći da uživaju u koncertu muzike iz Diznijevih crtaća.

O svim planiranim događajima sugrađani će biti blagovremeno obavešteni, poručuju organizatori, uz napomenu da su si sadržaji besplatni.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment