U godini kulture u Užicu biće preko 200 programskih sadržaja

U susret Užice – prestonica kulture Srbije 2024, rukovodstvo Grada Užica je sa predstavnicima iz Ministarstva kulture i drugim saradnicima pedstavilo Strategiju razvoja kulture grada Užica 2024-2029. godina.

– Titula nacionalne prestonice kulture dodatni je vetar u leđa, a ova godina tek početak velikih infrastrukturnih i progamskih sadržaja čija realizacija nas očekuje u narednih pet godina. U ovoj godini očekuje nas preko 200 programskih sadržaja, pažljivo osmišljenih i kreiranih, kako bi i naši sugrađani i posetioci sa strane, imali priliku da naš grad upoznaju kroz široku prizmu kulture, kulturno-istorijskog segmenta i segmenta budućnosti i vizionarstva – istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Realizovaće se čitav niz infrastrukturnih projekata, kao što su Dečiji kulturni centar, galerija keramike, rekonstrukcija kuće Mihaila Milovanovića, rekonstrukcija Narodne biblioteke i Narodnog muzeja u kojima će biti stalne postavke, izgradnja legata Ljubomira Simovića, Dinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori, Staza svetlosti u klisuri reke Đetinje, a u toku su radovi na rekonstrukciji Velike scene u Gradskom kulturnom centru, u čijem objektu je izgrađen lift za osobe sa invaliditetom.

Prema rečima Branislava Mitrovića koordinatora Radnog tima za izradu Strategije razvoja kulture grada Užica 2024-2029. neosporna je činjenica da je Užice grad kulture i tome u prilog ide i prva štampana knjiga u manastiru Rujno, prva hidrocenrala po Teslinim principima, Užička republika, Milutin Uskoković i mnogi drugi ljudi i događaji iz bogate istorije grada.

Vladan Cerović, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, rekao je da se Užice može pohvaliti mnogim posebnostima.

– To je grad bogatog nematerijalnog arhitektonskog industrijskog kulturnog nasleđa i grad u kome se i danas razvijaju manifestacije, festivali, književno i drugo stvaralaštvo. Užice će 2029. godine biti grad koji se kreće u sinergiji savremenog stvaralaštva i nasleđa – rekao je Cerović.

Ovu strategiju su pohvalili i dr Tijane Palkovljević iz radnog tima i dr Vuk Radulović koordinator projekta Prestonice kulture Srbije u kabinetu potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke kulture.

Autor: LZS

Leave a Comment