Tvrđava Stari grad otvorena za posetioce

Posle završene rekonstrukcije kapije Starog grada u subotu, 26. marta, biće otvorene za posetioce, a od narednog vikenda i subotom i nedeljom, u periodu od 10 do 16 časova.

Gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić rekla je da su se stekli uslovi da se otvori turistička sezona, a sa njom i kapije Starog grada.

-Želimo da svim sugrađanima, posetiocima i turistima pokažemo šta smo uradili u prethodnom periodu i kako sada izgleda naša tvrđava. Zato ćemo od subote 26. marta otvoriti kapije Starog grada i svakog vikenda u vremenu od 10 do 16 časova omogućiti obilazak tvrđave uz pratnju turističkog vodiča, angažovanog od strane Turističke organzacije Užice. Ono što je značajno je da se ulaznice neće naplaćivati, iako će se karte deliti na samom ulazu. Za svakog posetioca biće numerisana karta, što znači da će svaki posetilac biti osiguran u onom delu koji je dozvoljen za obilazak. Grupe će se smenjivati na pola sata i za to vreme će kapija na ulazu biti zatvorena. Ovom prilikom pozivam sve Užičane da iskoriste lepo vreme i posete Stari grad, ali i turističke organizacije i agencije da najave svoje ture jer postoji mogućnost otavranja Starog grada i radnim danima u dogovoru sa Turističkom organizacijom Užice -rekla je Nada Jovičić.

U prethodnom periodu uložena su značajna sredstva u rekonstrukciju Starog grada. Ministarstvo kulture opredelilo je 8,5 miliona dinara, ambasada SAD-a 8 miliona dinara, Ministarstvo trgovine i turizma 22,5 miliona dinara a Grad Užice 24 miliona. U toku prethodne godine Ministarstvo turizma opredelilo je i 10 miliona dinara za geomehanička ispitivanja, neophodna za izradu projektne dokumentacije, za most koji će Stari grad spojiti sa magistralnim putem prema Zlatiboru.

Autor: LZS

Leave a Comment