TO POŽEGA NA SAJMU: CRNA KAMENICA I MILOŠ OBRENOVIĆ

Turistička organizacija “Požega” u okviru prostora TO regije Zapadne Srbije na 42. Međunarodnom sajmu u Beogradu, imala je zapažen štand. Prema rečima direktorke TO “Požega” Nataše Bradonjić, iako je generalno poseta sajma bila slabija nego prethodnih godina, štand Požežana je ipak bio veoma posećen. Najveću pažnju su privukli reka Crna kamenica i “Miloš Obrenović”.

– Ove godine štand turističke organizacije “Požega” bio je izuzetno posećen. Još uvek nismo sigurni šta je privuklo posetioce. Verovatno je to ogroman poster na kome je bila jedna od lepota kojima raspolažemo, a to je Vražji vir, odnosno korite reke Crne kamenice. To je jedan potencijal koji ćemo razvijati tokom ove godine i gde ćemo uz određena sredstva, dobijena od resornog ministarstva ili nekog drugog donatora, urediti pešačku stazu koja je u ovom području duga od 12 do 15 km – rekla je direktorka TO “Požega”.

Druga atrakcija koja je privukla pažnju posetilaca sajma je “Miloš Obrenović”.

– Na sajmu smo predstavili kompleks Miloša Obrenovića u Gornjoj Dobrinji. Sugrađanin profesor Milan Bojić, master istorije, ovom prilikom je bio sa nama na štandu u ulozi Miloša Obrenovića i predstavio kompleks i istorijske činjenice na pravi način, što je pobudilo veliko pažnju posetilaca sajma i potencijalnih turista. Zato sam veoma zahvalna profesoru – rekla je Nataša Bradonjić.

Akcenat je stavljen i na seoski turizam. U razvoju seoskog turizma direktorka kaže da će biti više aktivnosti na popularizaciji tog vida turizma, naročito zato što opština Požega ima potencijala.

– Čini mi se da je poslednjih godina seoski turizam malo zapostavljen u našoj opštini, ali ne baš toliko. Imamo tri domaćinstva koja rade u punom kapacitetu, dok su ostali u protekloj godini bili slabije posećeni. Seoski turizam je ono što ćemo ove i narednih godina potencirati. Zato 12. marta od 10 do 16 časova organizujemo veliku konferenciju o sesokom turizmu, na kojoj će dva eminentna profesora, doktora nauka, govoriti na ovu temu.

– Najpre će govoriti o pravnoj regulativi, jer je poznato da je izašao novi zakon i doneto niz novih procedura koje moraju naši domaćini da ispoštuju, a potom će govoriti o uređenju seoskog domaćinstva, od dolaska gostiju, odnosno ulaska u dvorište, soba, kupatila, apartmana, pa do toga kako privući turiste putem društvenih mreža, jer su društvene mreže danas broj jedan u promociji i prezentaciji. Biće reči i o tome kako zabaviti goste, odnosno šta je to šta sve možemo da im ponudimo u okviru aktivnog odmora. Konferencija će se održati u velikoj sali Skupštine opštine Požega i svi oni koji žele da čuju nešto na ovu temu su pozvani – rekla je Nataša Bradonjić.

Aktivno se seoskim turizmom na teritoriji opštine Požege najviše bave u Tometinom polju i u selima Ježevica, Ljutice i Roge.

– U Tometinom polju imamo domaćinstvo čiji je vlasnik povratnik iz Engleske. On i njegova porodica su zaista napravili jednu bajku na obroncima Tometinog polja, jedno prelepo domaćinstvo. Seoski turizam rade na visokom nivou i njihovi gosti su uglavnom stranci. Tim poslom se bave već nekoliko godina i nastaviće u narednom period. Uvek su spremni na saradnju i da edukuju druge naše domaćine. Uz Tometino polje imamo Ježevicu gde ima nekoliko domaćinstava, koja su nešto slabije radila. Možda zbog neaktivnosti domaćina na društvenim mrežama. I u selu Ljuticama imamo domaćinstvo koje je u procesu kategorizacije i koje pobuđuje veliko interesovanje na društvenim mrežama, traže se slobodni termini. To je prelepa kuća i predivna okolina sa velikim potencijalom. U selu Roge imamo domaćinstva gde jedno ima 12 ležajeva, a drugo domaćinstvo 24 ležaja. I tu je sve lepo, ali nije dovoljno prezentovano da bi se gosti opredelili da dođu – rekla je direktorka TO Požega.

Ona je dodala da je zadatak TO Požega da sve koji se bave turizmom na teritoriji opštine Požega ispomovišu i da se vlasnici edukuju kako bi sami preuzeli inicijativu promocije, naročito na društvenim mrežama. Sigurna je da će opštinu Požegu posetiti bar 10 posto onih koji su dolazili na štand na sajmu u Beogradu.

Autor LZS

Leave a Comment