Svetski Hard Enduro Šampionat na Zlatiboru: 10. Xross reli biće otvoren danas

Oko 250 hard enduro vozača prodefilovaće centrom Zlatibora, a potom se zaustiviti na Kraljevom trgu, čime će zvanično biti otvoren 10. Xross Reli, trka svetskog hard enduro šampionata, u utorak 18. juna u 18 časova. U naredna četiri dana, takmičari će testirati svoju izdržljivost, ali i izdržljivost svojih motora na teškim deonicama kroz nepristupačne predele na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori.

Xross reli, trka Svetskog hard enduro šampionat, počeće tradicionalnim defileom vozača koji dolaze iz 40 zamalja, u utorak, 18. juna u 18 časova. Vozači će se voziti motorima i nositi zastave svojih zemalja kroz centar Zlatibora, a potom će doći na Kraljev trg gde će biti svečano otvaranje.

Ovo je treća godina zaredom da se Svetski Hard Enduro Reli zaustavlja baš na Zlatiboru, zahvaljujući Xross reliju. To je prva i jedina trka u istoriji moto sportova Srbije, koja se vozi na nivou svetskog šampionata. Reli okuplja i profesionalce i amatere, koji voze u četiri kategorije – Pro, Expert, Hobi i Amater. Prvog dana vozači će testirati svoju spretnost na Prologu, dok ih od četvrtka do subote, očekuju 100km duge trase koje vode preko nepristupačnih predela Tare, Mokre Gore i Zlatibora. Vozače na trasama očekuju prirodne prepreke poput kamenjara, kanjona, strmih i klizavih nizbrdica i uzbrdica uz koje će neretko morati da guraju svoje motore. Međutim, očekuje ih i prelepa vožnja kroz livade i grebena sa kojih puca prelep pogled.

U nastavku možete pogledati raspored po danima.

Dan 1 – Prolog: U sredu, 19. juna, reli počinje uzbudljivim Prologom. U blizini TRK Zlatibor izgrađen je poligon sa izazovnim preprekama, poput kamenjara, ogromnih balvana i traktorskih guma. Gledaoci mogu da posmatraju kako vozači savladaju ove prepreke tokom celog dana. Veliko Akrapovič Prolog finale, u kome će svoju agilnost i brzinu testirati po 16 najboljih takmičara iz svih kategorija, počeće oko 17 časova.

Dan 2 – Planina Tara: U četvrtak, 20. juna, vozači će krenuti u savladavanje zahtevne trase od 100 km na Tari. Ova prelepa srpska planina ozbiljno umori sve takmičare, pa čak i oni najbolji među njima ostave poslednje atome snage pokušavajući da savladaju brojne nizbrdice i uzbrdice uz koje neretko moraju da guraju svoje motore, teške preko 100 kilograma. Budući da se trasa trke drži u tajnosti, detaljne lokacije za gledanje biće objavljene u sredu uveče na sajtu www.xross.rs.

Dan 3 – Mokra Gora: U petak, 21. juna, reli se nastavlja još jednom hard enduro vožnjom od 100 km, ovoga puta kroz živopisnu Mokru Goru. U prethodnim godinama se pokazalo da ni Mokra Gora nije lak izazov za hard enduro vozače. Prolaziće kroz brojne kamenjare i kanjone. Kao i za prethodni trkački dan, lokacije za gledanje biće dostupne na našem sajtu u četvrtak uveče.

Dan 4 – Zlatibor i dodela nagrada: Poslednji dan Xross relija, subota, 22. jun, predstavlja izazovnu stazu kroz planinu Zlatibor, koja se završava na Kraljevom trgu u centru Zlatibora. Dolazak prvi vozača na cilj očekuje se već oko podneva. Događaj će biti ovekovečen dodelom nagrada na istoj lokaciji. Lokacije gledalaca za finalni dan biće objavljene u petak uveče na našem sajtu.

Pridružite nam se u četiri dana intenzivnog takmičenja kroz pejzaže koji oduzimaju dah dok gledamo surovu borbu vozača za titulu Xross šampiona. Ne propustite akciju i priliku da budete deo 10. izdanja ovog neverovatnog hard enduro relija.

Izvor: Xross Hard Enduro

 

 

 

 

Leave a Comment