Svetska turistička organizacija: TURIZAM ZABELEŽIO GUBITAK OD 320 MILIJARDI DOLARA

Svetska turistička organizacija objavila je podatke prema kojima su gubici nastali zbog pandemije koronavirusa tri puta veći od gubitaka iz svetske ekonomske krize 2009. godine.

Međunarodni turizam je zbog pandemije zabeležio gubitak od 320 milijardi dolara i pad od trista miliona turista.

U poslednjem izdanju Svetskog turističkog barometra koji izdaje Svetska turistička organizacija objavljeno je da je ograničenje kretanja koje je uvedeno kao odgovor na pandemiju dovelo do pada broja turista u maju za 98 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe se beleži pad od trista miliona turista i gubitak od 320 milijardi dolara, što je tri puta više u odnosu na gubitak koji je izazvala svetska ekonomska kriza 2009. godine.

Generalni sekretar Svetske turističke ogranizacije Zurab Pololikašvili je rekao da novi podaci pokazuju koliko je važno što pre pokrenuti turizam na najbezbedniji mogući način.

– Dramatični pad međunarodnog turizma dovodi u rizik da milioni ljudi ostanu bez sredstava za život, uključujući i one u zemljama u razvoju. Vlade u svim delovima sveta imaju dvostruku odgovornost – da im javno zdravlje bude prioritet, ali i da zaštite radna mesta – rekao je Pololikašvili.

Istovremeno, Svetska turistička organizacija beleži znake postepene i oprezne promene u trendu, koja se najviše primećuje na severnoj hemisferi, zbog otvaranja granica između zemalja članica Evropske unije 1. jula.

 

Leave a Comment