Svetki dan velnesa na Zlatiboru

Centralna manifestacija obeležavanja 10. Svetskog dana velnesa u Srbiji biće održana na Zlatiboru u subotu, 12. juna, u organizaciji Кlastera zdravstvenog velnes i SPA turizma Srbije a pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina, i u saradnji sa Sportskim savezom Čajetina i preduzećem Gold Gondola Zlatibor. Glavna tema ovogodišnjeg skupa je očuvanje psihičkog i fizičkog zdravlja dece i odraslih u periodu tokom i nakon pandemije.


Programu startuje u 10 časova na početnoj stanici Gondole a podršku prisutnima će dati paraolimpijac Aleksandar Radišić, kao i članovi sportskih klubova i članica Sportskog saveza Čajetina. Lekari, nutriscionista i psiholog Instituta Čigota će prisutnima davati savete iz oblasti očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja tokom i posle pandemije. Za sve prisutne biće organizovana “Zlatiborska šetnja”.

Fokus Svetskog dana velnesa ove godine je na postkovid programu oporavka i preuzimanju odgovornosti za sopstveno fizičko i mentalno zdravlje. U okviru organizovanih programa, stručnjaci iz različith oblasti će pružati savete, koji se kreću od ishrane i vežbanja do naučnih dostignuća u borbi protiv patogena i jačanja zdravlja.
Prema studijama, mladi od 16 do 24 godine su najosetljivija grupa kod koje se javlja osećaj usamljenosti, posebno oni koji su stidljivi i zatvoreni u sebe, a Кovid-19 je samo pogoršao situaciju. Zato im je potreban boravak u prirodi, na čistom vazduhu, zdrava ishrana, druženje…

– Srbija, sa svojim prirodnim bogatstvima, banjskim i klimatskim lečilištimam ima idealne uslove za organizaciju i realizaciju takvih programa – kaže Nataša Ranitović, ambasador Svetskog dana velnesa za Srbiju.
Pored organizovanih programa u Srbiji, Svetski dan velnesa biće organizovan širom sveta, a direktno uključenje u 12 časovni program uživo imaće učesnici iz 35 zemalja.

Izvor: Opština Čajetina,

Leave a Comment