SUŠIČKO VRELO ŽIVOTA! “ZLATNI GRAD”srpeman za realizaciju za dve godine

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je u novom broju Zlatiborskih vesti govorio o planu uređenja novih vodozahvata, koja u suštini predstavljaju novi razvoj Zlatibora i cele opštine. Iz godine u godinu seoska domaćinstva opstaju i što je najvažnije razvijaju se, dok Zlatibor ima sve više stanovnika, a broj turista se stalno povećava. Postojeći kapaciteti sa vodom s vremenom će postati nedovoljni, te rukovodstvo opštine Čajetina već preduzima ozbiljne korake u tom pravcu. Kao posledica toga je i stvaranje “Zlatnog grada” na najposećenijoj planini u Srbiji.

– Lokalna samouprava upravo radi na obezbeđivanju alternativnih izvora vodosnabdevanja stanovništva, a opcija je izgradnja novog Sušičkog vodovoda. To je promišljen iskorak ka novom i sadržajnijem turističkom razvoju Zlatibora. U toku je rešavanje imovinskih odnosa na trasi budućeg vodosistema Sušičko vrelo, a u pripremi je i izdavanje građevinske dozvole za izgradnju cevovoda od izvorišta do crpne stanice i rezervoara na Žigalskom visu Tripkovi u dužini od oko 4.200 metara. Budžetom Opštine Čajetina u ovoj godini planirano je 80 miliona dinara. To podrazumeva prvu fazu izgradnje vodosistema Sušičko vrelo – Zlatibor.

– Ako bude sve išlo onako kako smo predvideli, ove godine možemo nastaviti cevovod i rezervoar Jevremovići, pa kasnije cevovod do rezervoara u Čajetini, a iz Čajetine prema Кarauli, kako je predviđeno projektom. Najverovatnije ćemo raditi u dve faze. Ove godine da rešimo jedan deo i da se uradi crpna stanica, kako bi mogli da obezbedimo pouzdano vodosnabdevanje Tripkove, Šljivovice i Braneškog Polja, jer je taj deo Opštine najugroženiji sa vodosnabdevanjem. Svi su do sada imali neke svoje lokalne vodovode koji su bili dovoljni ranije, dok je bilo manje domaćinstava. Sada se taj broj uvećao, s njim i broj porodica koje ostaju tamo, uvećani su i proizvodni kapaciteti, ali i dalje postoje realni zahtevi za većom količinom vode. Sigurno je da ćemo ove godine rešiti taj deo, dok ćemo u narednoj spojiti sistem vodosnabdevanja do Zlatibora – izjavio Stamatović za Zlatibroske vesti.

Prvi čovek opštine Čajetina navodi da već u narednoj godini se može razmišljati o tome da se Ribničko jezero stavi u komercijalne svrhe.

– Da bismo bili u mogućnosti da to uradimo, predstoji nam još jedna izgradnja rezervoara u Vranjevini, tako da bi se obezbedile i dovoljne količine rezerve vode za postojeće objekte na Zlatiboru, a naravno i za izgradnju novih objekata i sadržaja na samom Zlatiboru – rekao je Stamatović.

“ZLATNI GRAD”

– Upravo na tom delu, kod Ribničkog jezera gde je srce gondole, planiramo novi turistički razvoj. U ovoj prirodnoj oazi biće izgrađen luksuzni turistički kompleks „Zlatni grad“, namenjen zdravstvenom i sportsko-rekreativnom turizmu. S tim želimo da rasteretimo centar Zlatibora i turistima ponudimo više mogućnosti. Za one koji uživaju u luksuzu biće dostupni sportski i golf tereni, kao i sportskahala. Tu će, što nas posebno raduje, biti zdravstvene klinike i centri estetske hirurgije, jedan potpuno novi vid turizma na Zlatiboru. Na tom mestu neće biti mogućnosti individualne gradnje, već je raj prostor namenjen samo modernim turističkim objektima za goste koji prvenstveno dolaze zbog zdravstvenog oporavka – objasnio je Milan Stamatović.

Dodao je da se već rade idejna rešenja za razvoj i izgradnju „Zlatnog grada“, pa će Master plan za razvoj područja oko međustanice u Ribnici biti operativan i spreman za realizaciju za dve godine. Gradnja „Zlatnog grada“ izvodiće se u tri faze, na prostoru od oko 200 hektara.

 

Izvor: Zlatiborske vesti

Leave a Comment