SKRIVENI DRAGULJI ZLATIBORA: SELO GOSTILJE

Sve što može da krasi jedno selo nalazi se u zlatiborskom selu Gostilje. Na obroncima Zlatibora, oko 25 km od turističkog centra, na visini od 1.000 metara nadmorske visine, protkano livadama i šumama, i pre svega Gostiljskom rekom i njenim vodopadom, Gostilje je ušlo u ušlo u izbor za najlepše selo sveta. Ovaj dragulj prirode je kao iz bajke, pa otuda i legenda o vilama koje igraju kolo kod vodopada.

VODOPAD – TU IGRAJU VILE

Vodopad na reci Vrelo predstavlja jednu od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Tu se voda Gostiljske reke, uzvodno od njenog ušća u reku Katušnicu, obrušava sa 22 metara visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven i impresivan vodopad – kaže Drako Živanović, direktor TO “Zlatibor”.

Ovaj vodopad je vekovima tu i do pre dvadesetak godina bio je dar samo za meštane. Ali, samim angažovanjem Gostiljaca, pre svih Turističkog udruženja “Gostilje”, ovo remek delo prirode, koje se sliva preko mekanih tepiha mahovine preko stena, postalo je prava atrakcija. Ovo mesto je postalo neizbežna lokacija koju obilaze turisti Zlatibora, gde svi koji dođu uživaju i klanjaju se prirodi.

Voda se obrušava sa krečnjačke stene sa visine od 22 metara, a nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada, slapova, brzaka i virova sve do ušća u reku Кatušnicu. Sve to predstavlja dar prirode koje ostavlja bez daha. Poseban je leti, kada posetioci po vrelim danima na svom licu osete svežinu kapljica koje vodopad raspšuje. Ali, svako pre dolaska mora da zna i legendu o vodopadima i vilama, koju zna svaki Gostiljac koji ju je čuo od svojih predaka.

Legenda kaže da se noću pod vodopadom kupaju vile, čije čine većno vežu zaljubljene. Ako momak i devojka prođu iza vodopada, pratiće ih ljubav i cvetaće do kraja života. Oni najhrabriji bi noću dolazili da se uvere u legendu, da vide vile, bar su tako pričali naši pretci. Mada, odavno nema novih iskustava sa vilama. Ipak, zaljubljeni sa verom dolaze da svoju ljubav učvrste baš ovde, verujući da vile postoje. Mi smo zbog toga napravili i platform, jer ovo je mesto veridbi i venčanja koja su sve češća – kaže Miroslav Tucović iz TU Gostilje.

On kaže da se do pre desetak godina ovom vodopadu moglo prići samo kozjom stazom, ali da su se meštani pobrinuli da ovu lepotu podele sa svetom.

Metar po metar, prostor se otkrivao i lepota je zablistala, izgradili smo oko 500 metara turističkih pešačkih staza. I tako se mesto koje je služilo da se čuvaju ovce i goveda pretvorilo u pravi turistički lokalitet. I tako je od nekada, ali sa teškom mukom, porenut i razvoj sela. Ljudi se svve više vraćaju, sve više njih se bavi ili planiraju da se bave seoskim turizmom, a to je šansa za sve nas – rekao je i Ljubiša  Todosijević iz TU Gostilje i dodaje da i kada je suša reka ne presuši, a da su prizori bajkoviti i leti i zimi.

Do vodopada vode uređene pešačke staze, uređena su i odmorišta sa klupicama, roštilj i dečje igralište. Postoji uređen parking, a u blizini su sportski tereni pogodni za rekreaciju i bazen napunjen čistom izvorskom vodom, gde se tokom letnje sezone osvežavaju mnogi kupači.

Ovaj lokalitet možete posetiti i sa objedinjenom ulaznicom 4 Bisera Zlatibora koju možete kupiti online na platformi Visit-Serbia, a link za online kupovinu: https://bit.ly/4-bisera-online

Gostiljski vodopad je zlatiborska atrakcija koju vredi posetiti i uživati u jedinstvenim planinskim prizorima. Radno vreme u zimskom period je od 9 do 16.30 časova, a u letnjem periodu od 9 do 19 časova.

Kontakt  telefon: +381 65 8700 026.

Sajt i e-mail udruženja: www.gostiljevodopad.rs, gostiljevodopad@gmail.com

Cena ulaznice: 250 dinara – odrasli, 150 dinara – deca od 6 do 14 godina

KUĆA DIMITRIJA TUCOVIĆA

U Gostilju se se nalazi i rodna kuća Dimitrija Tucovića. Potpuno je renovirana i zaštićeno je kulturno dobro. U njoj se nalazi čuvena soba ovog revolucionara, u kojoj se nalaze vredne zbirke knjiga, koje će biti dostupne turistima. U dvorištu se nalazi ova bista.

BAZEN

U centru sela postoji bazen za kupanje koji vodom puni izvor Jurevac, a neposrednoj blizini se nalazi restoran domaće kuhinje “Gostiljska vrela”. Bazen je okruženom prelepom prirodom i predstavlja pravi odmor za odmor i dušu.

Od 01. jula 2023. godine, radno vreme bazena u Gostilju je od 10 do 18h.

Cena ulaznice za otvoreni bazen je: odrasli, od 12 godina – 350 rsd, deca, od 3 godine do 12 godine – 250 rsd. Dve ležaljke i suncobran – 400 rsd.

Za sve informacije pozovite +381 62 85 09 327 i +381 65 87 00 026

U blizini restorana se nalazi mini zoo vrt u kome se mogu videti sve domaće životinje.

Ponos Gostilja su i dobro očuvana vodenica na reci Vrelo, pastrmski ribnjaci, prirodni ekosistemi vrhova Čigora i Brokovac koji se nalaze u granicama Parka prirode Zlatibor. Do njih se ide dobrim putevima, do njih vodi turistička signalizacija. Još štošta će u doglednoj budućnosti Gostilje moći da ponudi turistima. U planu je stavljanje u turističke svrhe Rakovičke pećine iz koje izvire Rakovički potok i koja je bogata pećinskim nakitom. I Rakovička jamina – jama prečnika 15 i dubine 80 metara, koja takođe obiluje stalaktitima i stalagmitima, prema najavama TO Gostilje, postaće atrakcija.

ILIDANSKI SPORTSKI SUSRETI

Gosti koji dolaze u Gostilje svakako bi trebalo da posete manifestaciju “Ilidanski sportski susreti”. Ova manifestacija se održava 2. avgusta,

Ilindanski sportski susreti su manifestacija lokalnog karaktera koja se svake godine održava 02. avgusta, na pravoslavni praznik posvečen Svetom Iliji , u zlatiborskom selu Gostilju. Manifestacija ima za cilj da svake godine okupi mlade iz svih mesnih zajednica opštine Čajetina koji se nadmeću u različitim sportskim disciplinama. Pored turnira u malom fudbalu i basketu na sportskim susretima takmičari se nadmeću i u nekim tradicionalnim disciplinama kao što su skok u dalj, bacanje kamena sa ramena, prevlačenje klička i konopca. Sportska takmičenja prati i bogat zabavni program. Organizator manifestacije je Turističko udruženje Gostilje, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina – kažu u TO Zlatibor.

Zato nije ni čudo što ovaj donedavno skriveni dragulj Zlatibora posećuje sve više turista. Prethodne sezone posetilo ga je preko 65.000 posetilaca. Svakako, ko se nađe u Gostilju trebalo bi da proba pastrmku, proizvode proizvedene kao zdrava hrana – voće i povrće, pršutu, slaninu, sir i kajmak, proju, kačamak spremljen na tradicionalan način, a oni koji vole da pešače uzput mogu da beru lekovito bilje, koga ima na sve strane. Ne treba zaboraviti da imena Gostiljci i Gostilje potiču od davnina, jer su i tada bili dobri i gostoprimljivi domaćini.

U dugoročnom planu je izgradnja globalnog – svetskog sela, u kome će biti izgrađeno više građevina. Biće tu i srpska i norveška kuća, ali i iglo, kao i mnoge druge kuće, kao baština tradicionalne gradnje mnogih zemalja.

Autor: LZS, foto: TO Zlatibor

Zahvaljujemo se Turističkoj organizaciji “Zlatibor”

Tekst je deo medijskog projekta “Skriveni dragulji Zlatibora” koji je sufinansiran od Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Leave a Comment