SKOKOVI SA STAROG ŽELEZNIČKOG MOSTA: HRABRI LETE KAO LASTA

Posebna atrakcija u Užicu, koja okupi preko pet hiljade posetilaca i oko 50 učesnika iz svih krajeva sveta, jeste “Skokovi sa starog železničkog mosta” u reku Đetinju. Ova manifestacije je nezvanično savezno takmičenje, koje se u Užicu organizuje od 1993. godine, nakon što je rat u Bosni i Hercegovini prekinuo skokove sa Starog mosta u Mostaru.

Do sada je održano 29 skokova u vodu sa Starog železničkog mosta kojim je nekada išla pruga uskog koloseka prema Sarajevu. Prošle godine skokovi nisu održani zbog epidemije korona virusom, ali zato ove godine manifestacija je obradovala mnoge Užičane i sve one koji dolaze da vide ovu posebnu atrakciju.

SKOKOVI SA 16 METARA

Vetra uglavnom nema tako da je ovo mesto pogodno za održavanje ovakvog takmičenja. Uslovi dozvoljavaju samo takozvane letačke skokove (u kojima skakač ne roni duboko), jer je dubina vode nedovoljna za druge vrste skokova. Prvo se skakalo sa donje ivice mosta, visine od 12 metara, a od 2004. godine, visina je pomerena na 16 metara (sa gornje ivice mosta). Takmičari mogu da izvodu skok “lasta” ili “prelom”, a kvalitet skoka ocenjuje žiri od pet sudija. Postoji takođe i kategorija egzibicioni skokovi. Prve četiri godine takmičenje je održavano na Preobraženje, 19. avgusta, a od 1997. novi stalni datum je 2. avgust – Ilindan. Razlog za ovo pomeranje je toplija voda u sredini leta. Od jula 2019. godine skokovi se odvijaju u julu.

Ovu manifestaciju organizuje JP “Veliki park” i Grad Užice, uz pomoć užičkog Crvenog krsta.

Svake godine, osim prošle kada skokovi zbog korone nisu održani, učestvuje oko trideset takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Danske, SAD, Srbije i drugih država – kaže Branko Bogićević, direktor JP “Veliki park”, koji je nekada i sam učestvovao kao takmičar i čak 12 puta bio pobednik. Branko je svoj prvi zvanični skok izveo kada je imao 18 godine.

SKOKOVI SU NEKADA BILI POTVRDA HRABROSTI

Predrag Kovačević, užički novinar, sećanja na početak ovih skokova, zapisao je na svom blogu. On navodi da je još od pedesetih godina prošlog veka, kao posebna potvrda hrabrosti, bilo uobičajeno skakanje sa železničkog mosta pod gradom.

Bilo je zaista opasno skakati, zbog male dubine Đetinje ispod njega. Ostale su zapamćene i zapisane laste Tome Stefanovića, Bogdana Jevtića, Brane Nikolića… Osamdesetih godina korito reke ispod mosta je produbljeno. Na prvom takmičenju „Skokova sa Starog železničkog mosta“ 1988. godine, pred 4.000 gledalaca pobedio je Momčilo Prljević. Sledeće takmičenje je održano 1990. godine. Pobednik je bio Miodrag Milovanović. Od 1992. skokovi postaju redovna manifestacija u okviru Leta na Đetinji – naveo je Kovačević.

NAJVIŠE UŽIČANA NA TAKMIČENJU

Organizaciju skokova od 1995. godine preuzeo je “Veliki par”. Na dosadašnjim skokovima najviše je Užičana. Kao što smo već rekli Branko Bogićević je do sada odneo 12 pobeda (1993 – 1995, 1997 – 2005). Četiri puta je pobedio Borko Miladinović 2007, 2009, 2012, 2013. godine. Dva puta je pobednik bio Stanko Ćosić 2011. i 2006. godine. Po jedan put su pobednici bili Vlade Berleković iz Sombora, Ivica Domanović 2008, Rade Šćepanović iz Кolašina 2010. godine i tako redom, a pobednik poslednjih 29. skokova je Evald Krnić iz Tuzija.

Prijave za učestvovanje na skokovima dostavljaju se organizatoru, na adresu: Ustanova “Veliki park”, 31000 Užice. Prva ttri najbolja skakača dobijaju vredme novčane nagrade koje dodeljuje Skupština opštine Užice.

Za sve one koji bi želeli da prisustvuju ovoj retkoj atrakciji u Srbiji evo uputstva kako da dođu do Starog železničkog mosta. Iz centra grada od Trga partizana dođe se do mosta koji vodi ka Gradskoj plaži. Dužina puta je oko 700-800 metara i potrebno je oko 10 minuta. Automobilski prilaz je moguć samo do nekadašnjeg hotela “Turist”, gde se nalazi parking.

I PROSIDBA

Hrabrost je neizostavna u ovom takmičenju, ali na ovogodišnjim skokovima još veću hrabrost i odvažnost je imao i Užičanin Igor Dragutinović, koji je nakon skoka sa 16 metara, dopliovao do obale gde je bila njegova draga Anđa, a zatim izvadio prsten u kutiji i zaprosio svoju izabranicu. Ona je bila zzbunjena, ali i srećno rekla “DA”.

Ne treba zaboraviti da je ovu manifestaciju voleo i posećivao nekadašnji svetski poznati trener Radomir Antić, koji je veliki deo svoje mladosti proveo u Užicu i govorio da je ovaj grad njegov grad.

U prilogu su snimci skokova iz 1993. godine, koje je uživo emitovao RTS. Na drugom snimku su skokovi novijeg datuma, koje je emitovala televizija TV 5.

https://www.elnabaa.net/upload/libfiles/0/0/6.htm?video=pjFBsMlavNU

https://www.youtube.com/watch?v=IRc1ApsJaXg

Autor: LZS

Tekst je deo projekta podržan i sufinansiran od strane Grada Užica.

Zahvaljujemo se JP “Veliki park” na saradnji.  

 

 

 

Leave a Comment