SIROGOJNO: Pletiljama u čast

Promocijom knjige “Dobrila” autora Zorana Jeremića, na engleskom jeziku, koja je izdata uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, otvorena je manifestacija “Pletiljama u čast”, upriličena u Muzeju na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu u prisustvu ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, Stanka Blagojevića, vd pomoćnika ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture i gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević. Manifestacija je deo programa “Era kulture”.

Istakavši da projekat Prestonica kulture Srbije ne bi bio izvodljiv bez velike podrške Ministarstva kulture Republike Srbije, ali i prepoznavanja i doprinosa Evropske unije u Srbiji, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, podsetila je da grad Užice godinama unazad, neguje i čuva dobru saradnju i odnose iz kojih proizilaze kvalitetni i dugoročno održivi projekti.

Motiv današnjeg okupljanja je jedna izuzetna žena, koja je umeće pravljenja proizvoda od vune pretvorila u visoku modu, oživela užički i zlatiborski kraj, pretvorivši ih u centar mode i privrednu silu. Dobrila Vasiljević Smiljanić bila je fascinirana susretima sa meštankama koje su, kako je govorila, imale čarobne ruke. Njena kreativnost, kao i dar za komunikaciju i organizaciju, plasirale su revije zimskih rukotvorina, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i u celom svetu. Ona nije samo učinila da rukotvorine pletilja nose mnoge svetski poznate žene, poput kraljice Elizabete i Sofije Loren, već je učinila da stotine žena iz užičkog i zlatiborskog kraja kraja rade, zarađuju i stvaraju istoriju – naglasila je gradonačelnica.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje događaju, kojim se odaje čast pletiljama.

– Na ovaj način promovišemo solidarnost, inkluzivnost i rodnu ravopravnost, koje čine osnovna načela Evropske unije. Odajemo i počast jednoj posebnoj dami koja je inspirasala žene na ovim prostorima da pronađu snagu i hrabrost da deluju i svoje snove pretvore u javnost. Dobrilina priča nas je inspirisala da ustanovimo godišnju nagradu koja nosi njeno ime – rekao je Žiofre.

Stanko Blagojević, vd pomoćnika ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture, istakao je da će Ministarstvo kulture nastaviti da pruža podršku na sve moguće načine, kako bi se nastavila promocija Sirogojna, kao jedne od najprepoznatljivijih slika Srbije, koje su postale deo istinskog nasleđa svuda u svetu.

-Vaša podrška i angažovanje su od velikog značaja za dalji razvoj kulture i umetnosti, kao i za promociju rodne ravnopravnosti – istakla je Svetlana Ćaldović direktorka Muzeja na otvorenom “Staro selo” Sirogojno, uz zahvalnost svima, koji su dali doprinos da se napiše i izda knjiga “Dobrila” na engleskom jeziku.

Manifestacija je upotpunjena ekskluzivnim mini koncertom “Prelo – Kolo Prijateljstva”, na kojem su nastupili solisti Nacionalnog ansambla igara i pesama “Kolo” i poznati srpski umetnici.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment