Ronioci iz jezera Perućac izvukli 150 kg otpada

Kompanija Henkel u okviru projekta „Volim reku, a ti?“, a u saradnji sa Savezom organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS), proteklog vikenda realizovala je akciju čišćenja jezera Perućac. Tokom akcije čišćenja izvučeno je oko 150 kg otpada.

– U okviru projekta „Volim reku, a ti?“ ove godine očistili smo već pet jezera, a ukupno sakupili 2.550 kg otpada. Veoma smo ponosni što smo uspeli da očistimo i jezero Perućac koje je jedno od većih prirodnih bogatstva naše zemlje, a koje svake godine poseti veliki broj turista. Zahvaljujem se našem partneru na ovom projektu, Savezu organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije, sa kojim udruženim snagama čistimo reke i jezera i radujemo se daljoj saradnji, budući da nam je ovo dugoročna inicijativa i veoma važan deo naše Strategije održivosti – izjavila je Milica Šljivančanin, menadžerka za razvoj kategorija i marketing u prodaji u Henkelu.

Božana Ostojić, predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije, kaže da već imaju tradicionalni slogan „Neka vode uvek budu čiste“, a iza toga stoji jasna i nedvosmislena poruka – ko smo oni, koji im je cilj i misija.

– Mi govorimo, molimo za pomoć i apelujemo o stanju i ugroženosti našeg okruženja, pa time i budućnosti naše planete. Mislim da je i naša obaveza, da kitnjaste i kurtoazne rečenice zamenimo jasnim porukama i apelom za promišljeno i odgovorno ponašanje ovde, u Evropi i celom svetu. Naš cilj je da podržimo sve inicijative, poput „Water protection“ i „Blue-growth“ policy-ja i da se pridružimo evropskoj porodici koja se bori za održivost planete a koja je već prerasla broj od 40 miliona ljudi. Zato je globalna kampanja zaštite voda, u kojoj učestvujemo i mi, toliko važna – kaže Božana Ostojić.

Ona kaže da će SOPAS (Savez organizacijan podvodnih aktivnosti Srbije) uvek brinuti o tome jer su to vrednosti na kojima počivaju.

– Mi smo takođe deo velike svetske organizacije CMAS (Svetska podvodna federacija) a samim tim i porodice koja ima isti cilj kao i mi. Najvažnije od svega je da imamo prijatelje i nadam se da ćemo ih imati mnogo godina a to je kompanija Henkel Srbija koja veruje i radi u duhu stvaranja održive vrednosti. Mi smo se prepoznali jer imamo istu misiju i isti cilj.  Zato putujemo prelepom Srbijom u želji da joj vratimo njen prirodan izgled, da joj očistimo pluća, da nam naša Srbija bude još lepša i zdravija i da ne moram da navodim kao na početku, ko nam je i kakvu zamku i probleme napravio, već da se svi prepoznamo u pravim vrednostima našeg društva – dodala je Božana Ostojić.

Projekat „Volim reku, a ti?“ dobitnik je Nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ koju dodeljuje Privredna komora Srbije. U prvoj sezoni očišćeno je više od 650 kg otpada sa četiri lokacije u Srbiji, a ove godine planirano je čišćenje na šest lokacija: jezero Ćelije kod Kruševca, Gradsko jezero u Beloj Crkvi, Zobnatičko jezero kod Bačke Topole, Zavojsko jezero kod Pirota, jezero Perućac kod Bajine Bašte i Ada Ciganlija u Beogradu.

O Henkelu

Henkel posluje širom sveta sa uravnoteženim i raznovrsnim portfoliom. Kompanija zauzima vodeće pozicije sa svoja tri poslovna sektora u oblastima industrijskog tržišta, kao i proizvoda široke potrošnje, zahvaljujući jakim brendovima, inovacijama i tehnologijama. Henkelov sektor Adhezivi Tehnologije je svetski lider na tržištu lepkova – u svim industrijskim segmentima u svetu. Sa sektorima Deterdženti i kućna hemija i Beauty Care, Henkel zauzima vodeće pozicije na mnogim tržištima i kategorijama širom sveta. Osnovan 1876. godine, Henkel iza sebe ima više od 140 godina uspešnog poslovanja. U 2020. godini, kompanija Henkel ostvarila je prodaju veću od 19 milijardi evra i korigovani operativni profit od oko 2,6 milijardi evra. Henkel zapošljava više od 53.000 ljudi širom sveta – predan i veoma raznovrstan tim, ujedinjen snažnom korporativnom kulturom, zajedničkim ciljem da ostvari održivi standard, kao i zajedničkim vrednostima. Kao priznati lider u održivosti, Henkel se nalazi na najvišim pozicijama mnogih međunarodnih indeksa i lista. Henkelove prioritetne akcije izlistane su u nemačkom indeksu DAX.

Autor:LZS

 

Leave a Comment