Rimskom mostu kod Užica neophodna sanacija

U užičkom selu Potočanju nalazi se jedan naizgled običan most, ali koji iza sebe krije niz uspomena. Iako ima veliku kulturnu vrednost, preko njega prelaze traktori pa je lokalno stanovništvo pokrenulo inicijativu za zaštitu mosta za koji tvrde da je iz doma Rimljana.

Na samo nekoliko kilometara od Užica nalazi se izuzetno lep most na reci Derventi, pritoci Đetinje. Nije zaštićen, ne zna se ni kada ni ko ga je sagradio. Ne zna se šta sve pamti lučna ćuprija od sige osim rečnih bujica i brojnih putnika.

– Ovo je Rimski most rađen je u doba Rimljana, kada tačno nije poznato. Ovde je stajao jedan kamen sa rimskim oznakama, on je ispao, da li ga je odnela voda ili ga je neko odneo to niko ne zna. Suština ovog mosta bila je da povezuje dubrovački put, ko je išao sa Kosova iz Novog Pazara zapravo povezivao je Grčku sa Dubrovnikom, Višegrad – Sarajevo – Dubrovnik – kaže Vladan Ćosović, meštanin sela Gajevi.

Svaki podatak koji se zna o mostu svodi se uglavnom na pretpostavke, priče i legende, ali kustosi tvrde da je na osnovu načina gradnje reč ne o rimskom, već o turskom mostu.

– Putevi koji su tuda prolazili, koji su još uvek vidljivi, konkretno carigradski most nam takođe potvrdjuje da je most iz Turskog perioda, studioznijim istraživanjem, eventualnim arheološkim iskopavanjima bi se došlo do detaljnijih podataka i most bi mogao da se stavi u određenu istorijsku instance – navodi kustoskinja Narodnog muzeja Užice Radmila Jović.

Most u okolini Užica zaheva hitnu sanaciju, jer mu preti urušavanje.

– Projekat je urađen, nije bilo sredstava, nije bilo razumevanja ni od muzeja Užice, ni od ljudi iz Kraljeva za finansijsku pomoć da se taj most uradi. Kada god bi se oštetio, tu sam ja i jedan stanovnik koji ovde živi, popravljali most kada se obrusi neki kamen, vratimo ga, naspemo – dodaje Vladan Ćosović.

Ostaje da se vidi da li će most izdržati do reakcije nadležnih.

– Kolege iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva su izlazile na teren i most će biti uvršćen u nepokretno kulturno dobro u najskorije vreme – rekla je je Radmila Jović.

Kako se ranije nije pisalo i pričalo o ovoj istorijskoj građevini, malo građana Užica je čulo da most postoji.

 

Izvor TV Prva

Leave a Comment