Raznolik sadržaj za turiste kanjonom Đetinje

Letnja turistička sezona u Užicu je počela u subotu, 13. juna, vožnjom kajaka rekom Đetinje od Velike brane. Kroz kanjon klisure stazom dugom 900 m posetioci će doživeti Đetinju na pravi način.

Ukupno osam kajaka dvoseda nabavljeni su u okviru projekta Unapređenje turističke infrastrukture u regiji Zapadna Srbija. To je upotpunilo ponudu u klisuri, koja je 2017. godine dobila nagradu kao druga zelena staza u Evropi. Iznajmljivanje kajaka je 500 dinara, a vožnje su u period od 11 do 20 časova.

– Mi smo se potrudili da dodatnim sadržajima privučemo turiste u Užice. Pored kajaka u ponudi je i tura Užička adventura, koja obuhvata posetu hidrocentrali, Starom gradu, vožnje zip lajnom, kajakom, pešačenje i planinarenje i sve to upakovano u jedan turistički proizvod u kome turisti mogu da uživaju tokom boravka u Užicu – rekao je Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadne Srbije i dodao da je u toku izgradnja neolitskog naselja, čije otvaranje je najavljeno za septembar ove godine.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Miroslav Knežević, rekao je da je namera da se što više obogate sadržaji u klisuri reke Đetinje.

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u prethodnom periodu izdvajalo je značajna sredstva za turizam u ovom kraju. Prošle godine izdvojena su sredstva za funcionisanje popularnog zip-lajna, kao i pontona i kajaka. Od 2015. godine, ukupno je izdvojeno oko 90 miliona dinara za projekte na teritoriji grada Užica, a takođe, oko 40 miliona dinara, za turističke organizacije regije Zapadne Srbije – rekao je Knežević i osvrnuo se na sve lepote koje nudi ovaj kanjon – HE “Pod gradom” koja je prva u Evropi, a druga u svetu, počela da radi po principima Tesline polifazne struje, tvrđavu Stari grad iz 14. veka, kao i ostale kulturno-istorijske znamenitosti.

On je dodao da ova regija učestvuje jednu četvrinu u ukupnom turističkom prometu u Srbiji.

Autor LZS

 

 

 

Leave a Comment