Prvo bogosluženje u novoj crkvi za Vaskrs

U novom Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u užičkom naselju Кrčagovo, za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs počeće bogosluženje, najavio je sveštenik Ivan Despić.

– Naš grad ove godine proslavlja velike jubileje, Crkva Svetog Marka obeležava 300 godina postojanja, a crkva Staparska posvećena Arhangelu Gavrilu proslavlja 200 godina postojanja, pa nije slučajno ni da Gospod uredi da u ovoj godini započne bogosluženje u prvom hramu izgrađenom posle 170 godina. Zaista velika radost nas sveštenika, verujućeg naroda i svih saradnika jeste što ćemo baš u ovom hramu ove godine slaviti ime božije – kaže sveštenik Ivan Despić i iskazao zahvalnost vladici Justinu, koji je blagoslovio ovaj čin, i svim ljudima koji su se trudili da se hram izgradi, državi, gradu, predsedniku Građevinskog odbora ministru Nikoli Selakoviću i svim njegovim saradnicima, privrednicima i pojedincima.

Ponoćna liturgija počeće u ponoć, a druga na dan Vaskrsa u 9 časova ujutru.

Gradnja crkve Pokrova Presvete Bogoridice počela je pre četiri godine. Nisu završeni svi radovi koji su planirani, a Nikola Maksimović, direktor JP Užice Razvoj i član Građevinskog odbora, izrazio je nadu da će i ti preostali radovi biti završeni narednih godina.

– Inače, Grad je donirao parcelu na kojoj je crkva izgrađena i pružio podršku u izradi projektno tehničke dokumentacije i urbanističkog projekta, nakon čega smo pratili i podržavali i ostale radove. Objekat je ukrovljen, urađena je fasada i u toku je parterno uređenje. U narednom periodu Grad će pomoći u izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže, gasovoda, puta i podnog grejanja – rekao je Maksimović i dodao da je u toku ove godine iz budžeta Grada izdvojeno milion dinara preko konkursa i četiri miliona dinara kroz infrastrukturne radove.

Autor LZS, Foto: Grad Užice

Leave a Comment