Prvakinje Evrope u boks meču na Zlatiboru

Na Zlatiboru će se 5. januara iduće godine održati boks meč za titulu profesionalne prvakinje Evrope u poluvelter kategoriji između Jelene Janićijević (Srbija) i Sare Vajdman (Nemačka).

Jelena Janićijević je prva Srpkinja koja je osvojila medalju za Srbiju na velikim takmičenjima u olimpijskom boksu i to ove godine na Evropskom prvenstvu u Budvi. Sada se sprema za boks meč za prvakinju Evrope na Zlatiboru, a eventualnim osvajanjem ove titule ulazi na zvaničnu listu izazivača za prvakinju sveta.

– To će biti moj prvi profesionalni meč koji ću raditi u Srbiji. Na pragu sam 38 godine, u amaterskom sportu je dozvoljeno da se boksuje do 40 godina, i mogu reći da niko od mene nije ništa očekivao i da je bokserski savez ulagao u moj razvoj kao da imam 22, i to se isplatilo. Do sada sam imala sedam profesionalnih mečeva, sve pred inostranom publikom, i zato ovaj događaj za mene ima naročitu važnost. Svaku svoju pobedu posvetim mladim naraštajima, tu su i mlađi članovi u klubu sa kojima radim kao trener ili pomoćni trener i to doživljavam kao najveće zadovoljenje od ovog sporta. Daću sve od sebe da obradujem našu zemlju daljim sportskim uspesima i da budem inspiracija mladim devojkama – rekla je Jelena Janićijević na konferenciji za novinare povodom predstojećeg meča i zahvalila se svom timu trenera, glavnom treneru Stefanu Huberu, ali i timu pomoćnih trenera, koji su svi mlađi od nje.

Izrazila je nadu da će uspeti da donese i ovu profesionalnu titulu i još mnogo medalja, zato što ima mogućnost da se kvalifikuje i bori na 33. Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.

– Daću sve od sebe da i narednim uspesima obradujem našu zemlju i da budem inspiracija mladim devojkama. Da vide da je moguće i da se radi i da se završi fakultet i da se ozbiljno bavi sportom, da se vodi zdrav život i da sa 38 godina možete da budete u sportskoj formi kao da imate 22 – dodala je Jelena.

Predsednik Bokserskog saveza Nenad Borovčanin je rekao da svi gosti Zlatibora, ali i gledaoci putem malih ekrana moći će da uživaju u ovom meču.

– Okupili smo se da najavimo meč za titulu profesionalnog prvaka Evrope između naše Jelene Janićijević i Sare Vajdman iz Nemačke, koji će uživo prenositi na TV Arena, a interesovanje za prenos uživo je izrazilo i nekoliko evropskih televizijskih stanica. Jelena se ove godine već upisala zlatnim slovima u istoriju srpskog boksa i sporta uopšte, jer je postala prva Srpkinja koja je prvu medalju za Srbiju u istoriji ženskog boksa – rekao je Borovčanin.Jelenin glavni trener Stefan Hubert kaže da je njena forma u usponu, da je zadovoljan kako sve izgleda na treninzima i da rezultati koje Jelena postiže govore sami za sebe.

– Zahvaljujem se predsedniku opštine Čajetina i Bokserskog saveza Srbije što su ulagali u mene i ostale trenere koji trenutno rade sa decom i odraslima. Napredak boksa u našoj zemlji je neverovatan i jedna smo od malobrojnih zemalja koja ima toliko bokserskih šampiona u svim uzrastima. Za mene je to nekada bilo nezamislivo, a sada je sasvim normalno. Ovaj meč je za mene samo još jedan radni dan, radujem mu se i jako sam srećan zbog toga i siguran sam da ćemo Jelena i ja doći do cilja koji smo zajednički postavili. Кompletan tim našeg kluba jako dobro funkcioniše i prosto ne vidim ni jedan problem u ovoj borbi. Samo da se pojavimo i sve će biti kako treba – rekao je Hubert.

Domaćin ovog takmičenja predsednik opštine Čajetina Milan Stamatovića rekao je da se na Zlatiboru intenzivno radi na tome da postane idealna destinacija za pripreme sportskih ekipa.

– Svi oni sportisti i ekipe koji su svoje pripreme obavili na Zlatiboru su imali sreću da u tim i narednim godinama budu prvaci i zato sam siguran da će i ovaj meč biti uspešno završen i da će naša Jelena izboriti mogućnost da se bori i za titulu svetskog prvaka. Zlatibor daje pozitivnu energiju i siguran sam da je predsednik Bokserskog saveza Srbije upravo to imao u vidu kada je predložio da se predstojeći meč održi na Zlatiboru, jer kod nas postoje svi uslovi da se pripreme ili takmičenja, kao što je ovaj bokserski meč, održe u jednoj finoj, dobroj i pozitivnoj atmosferi – rekao je Stamatović.

– Opština Čajetina i Zlatibor su se strateški opredelili da na sportu zasnivaju svoj razvoj, a u prilog tome govori i podatak da se na našoj najposećenijoj planini priprema 20 novih, što otvorenih, što zatvorenih sportskih terena. Želimo da pokažemo da i lokalne samouprave izvan Beograda mogu ozbiljno da se bave profesionalnim sportom, da pojedinci i sportske ekipe dolaze kod njih i da tu obavljaju svoje pripreme ili mečeve. Zlatibor za to ima potencijala, a ubrzano radimo i na još kvalitetnijoj saobraćajnoj mreži dolaska na našu planinu. Autoput Miloš Veliki se sve više približava Zlatiboru, nadam se da će u narednoj godini i aerodrom Ponikve biti u funkciji, tako da će dolazak i povratak sa Zlatibora biti mnogo lakši i udobniji – rekao je Stamatović.

On je dodao da “ovakvi mečevi i drugi sportski turniri ili takmičenja promovišu i samo mesto održavanja”.

– Zahvalan sam Jeleni i njenom stručnom timu što su se odlučili da ovaj meč održe baš na Zlatiboru, jer je i za nas to idealna podrška. Zlatibor je zlata vredan i uveren sam da će i taj naziv doprineti jednoj pozitivnoj sinergiji, da sve bude u stilu zlata – zaključio je Stamatović.

Autor: LZS, izvor: Opština Čajetina

 

 

 

 

Leave a Comment