Prva Fićijada – „Fićom kroz selo“

U Užicu je u nedelju održana prva Fićijada pod imenom „Fićom kroz selo“. Raznobrojne i različitih generacija fića su privlačile poglede mnogih Užičana i budile nostalgiju za automobilom koji se u Srbiji proizvodio punih pet decenija.

Organizator ove manifestacije je Etno udruženje „Zavičaj“ iz užičkog sela Zlakusa, a pomogli su Grad Užice, američka ambasada i etno selo Terzića avlija.

– Ovo je prva Fićijada u Užicu, a povod je 15 godina našeg udruženja Zavičaj. Zamišljeno je da bude međunarodnog karektera, ali zbog epidemije korona virusa imamo samo jednog učesnika iz BiH, a ostalih 30 fića je iz Srbije – kaže Tomislav Jovanović predstvanik udruženja Zavičaj.

Zastupljene su skoro sve generacija fića, od 1965. do 1985. godine. Posmatračima su veoma bile zanimljive fiće najstarije generacije, čija je brava za otvaranje u prednjem delu vrata. Najstarija fića je došla iz Zaječara. Dovezao ju je njen vlasnik Milan Dimitrijević, kome je ovaj četvorotočkaš bio prvi automobil.

– U mom vlasništvu je od 2003. godine i to je moj prvi automobil. Ovu fiću sam digao iz mrtvih, imao sam udes, i svako drugi bi je bacio na otpad. Onda sam je polako sa drugarima vratio u prvobitno stanje. Sa njom idemo na more i gde god se pojavimo prava je atrakcija – kaže Milan Dimitrijević.

I fića iz BiH je privlačila veliku pažnju. Njen vlasnik Admir Hrelja iz Sarajeva kaže da je ne bi prodao iako je za nju dobijao 10.000 evra.

– Kupio sam je u jako lošem stanju, čak je više bila za otpad, nego za popravku. Ali, nabavljao sam deo po deo u Beogradu i potpuno je restaurirao. Jedino sam sedišta napravio drugačija, da bi bilo udobno zbog dugačkih vožnji, i promenio farove. Sada privlači pažnju mnogih, a da bi je neko doveo u ovo stanje to može samo velika ljubav prema fićama. Inače, ova moja fića je proizvedena 1968. godine – kaže Admir Hrelja.

Autor LZS


Leave a Comment