Proradio prvi mlekomat

Poljoprivrednik Milovan Ninčić iz čajetinskog sela Branešci pronašao je način da unovči svoj težak rad i kako kaže, nije se pokajao jer je za prvih pola meseca od postavljanja prodato skoro 1.000 litara mleka.

– Tokom 24 sata kupcima je dostupno sveže, domaće i punomasno mleko. Ovaj potez se pokazao kao pun pogodak jer je potražnja sve veća. Kapacitet mlekomata je 100 litara dnevno, ono što ostane mi svako veče istočimo, skuvamo i dalje prerađujemo u našem domaćinstvu, a onda sipamo novo koje smo tek pomuzli – izjavio je Milovan za RINU.

Ovaj zlatiborski domaćin na farmi ima sedam krava, od kojih šest koristi za mužu. Pre nego što se odlučio da postavi mlekomat u centru  Čajetine predavao je mleko Poljoprivrednom kombinatu „Zlatibor“ i na taj način prodavao dnevno oko 60 litara, a sada je ta količina skoro duplo veća. Cena po litru je 80 litara, a o kvalitetu onoga što se naparavi na zlatiborskim pašnjacima izlišno je  govoriti.

Aparat je kupljen u Italiji i jedini je ovakve vrste u Srbiji. Kad se sve sabere koštao je oko 15.000 evra. Mleko posle muže ide u laktofriz, onda se sipa u prohromsko bure i stavlja u automat. Prostor u aparatu se redovno steriliše. Kupci mogu da biraju da li će da kupe jedan litar ili dva“, kaže Milovan.

Da bi ovaj mlekomat počeo sa radom morali su se ispuniti svi potrebni uslovi i standardi, ali i dobiti dozvole od Ministarstva poljoprivrede i nadležnih inspekcija.

Ukoliko se posao nastavi ovakvom dianamikom Milovan planira da sledeći mlekomat postavi u centru Zlatibora.

Izvor i foto: RINA

Leave a Comment