Predstavljanje “Oplenačka berba”

Promocija prve monografije o čuvenom vašaru u Topoli biće održana u ponedeljak, 02. avgusta u 17 časova u Biblioteci Kulturnog centra na Zlatiboru. O ovoj značajnoj privrednoj, kulturnoj i turističkoj manifestaciji govore autor monografije Igor Petrović i Jovana Milovančević, novinarka Radio Beograda i urednica emisije o kulturi.

Od 18.30 časova posetioci će moći da uživaju u predstavi dramskog studioa KUD-a Oplenac koji postoji od 2000 godine, a nastavljač je tradicije negovnja dramskog amaterizma u Topoli koja traje skoro jedan vek, a nakon toga od 19 časova nastupiće KUD Oplenac. Obe manifestacije održaće se na Kraljevom trgu na Zlatiboru.

Na Kraljevom trgu biće postavljen štand Turističke organizacije Oplenac i svi zainteresovani posetioci štanda moći će da se upoznaju sa turističkom ponudom Topole.

Repertoar dramskog studija KUD-a Oplenac je zasnovan na domaćim dramskim i komediografskim delima. Od osnivanja je izvedeno više premijera i odigrano preko 100 predstava po gradovima u Srbiji i po inostranstvu. Glumaćki ansambl čine glumci amateri iz Topole, čija stalna postva ima 15 članova a po potrebi se angažuju novi mladi glumci amateri.Najnovija prestava na repertoaru dramskog studija KUD-a Oplenac se zove “Priče velikog rata”, a napravljena je u spomen na naše slavne pretke koji su se od 1914-1918 borili za slobodu Srbije. Ona je svojevrsni istorijski čas i podseća gledaoce na jedno od najtragičnijih razdoblj asrpske istorije.Predstava je kolaž adaptiranih tekstova Dobrice Ćosića, Stevana Jakovljevića, Dušana Kovačevića, Vojislava Ilića Mlađeg i sećanja ratnika zabeleženih u knjizi “Solunci govore”. Dramatizacijom tekstova i ubedljivošću dramskog kazivanja glumci kroz kazivanja rartnika i književnih likova evociraju uspomene na slavno vrreme, a plastičnošću mizanscena vraćaju publiku u vreme stradanja ali i pobeda. Lepotom izražavanja sa besprekornom dikcijom, bez kvazipatetike, podsećanje na tragično vreme i tragične ali i slavne dane Velikog rata je ubedljivo prikazanao.

Izvor: TO Zlatibor

 

Leave a Comment