Predstavljanje Ćirilične baštine

U Istorijskom arhivu Užice, danas, u 19 časova održaće se predstavljanje manifestacije Ćirilična baština i drugih aktivnosti koje se na zaštiti i negovanju srpskog pisma organizuju u Bajinoj Bašti koja nosi laskavu titulu srpske prestonice ćirilice.

Ovom prilikom u razgovoru na temu zaštite i upotrebe ćiriličkog pisma publici će se obratiti vrsni naučnici iz oblasti srpskog jezika: akademik Zlata Bojović, ovogodišnji dobitnik „Ćirilične darovnice“ kao i prof. dr Isidora Bjelaković, prof. dr Aleksandar Milanović i prof. dr Viktor Savić koji su bili učesnici u programu manifestacije „Ćirilična baština“. Prilikom promocije publici će se obratiti predstavnici domaćina iz Užica i predstavnici organizatora „Ćirilične baštine“.

Ova prezentacija se održava u okviru manifestacije „Era kulture – Užice prestonica kulture Srbije 2024“, a u organizaciji Istorijskog arhiva Užice, Ustanove „Kultura“ Bajina Bašta i Turističke organizacije „Tara-Drina“ Bajina Bašta.

Ćirilična baština je kulturna, obrazovna i turistička manifestacije koja se svakog maja organizuje u Bajinoj Bašti. Ovu tradicionalnu manifestaciju pod pokroviteljstvom Opštine Bajina Bašta organizuju Ustanova Kultura i Turistička organizacija Tara-Drina Bajina Bašta u saradnji sa Maticom srpskom, Istorijskim arhivom Užice, Kancelarijom za mlade Bajina Bašta, Narodnom bibliotekom Miloš Trebinjac i Nacionalnim parkom Tara. Cilj Ćirilične baštine je da podstiče korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture.

Tokom svake Ćirilične baštine organizuju se dešavanja koja su posvećena našem pismu i nacionalnoj kulturi i istoriji, predavanja i radionice drže stručnjaci iz oblasti srpskog jezika, kulture, nauke, prosvete i istorije, održavaju se tribine, predstave, koncerti, umetničke izložbe i druge aktivnosti koje imaju za cilj da se ćirilica i potreba njenog stalnog korišćenja stavi u prvi plan. Tokom trajanja „Ćirilične baštine“ vrši se uručivanje nagrada institucijama i pojedincima koji se posebno ističu u zaštiti i negovanju ćirilice. „Ćirilična darovnica“ je najznačajnija nagrada u okviru manifestacije, ona se dodeljuje samo jednom dobitniku godišnje i predstavlja nacionalnu nagradu za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Učesnici u programu „Ćirilične baštine“ tokom prethodnih godina bile su brojne eminentne ličnosti iz srpske kulture, nauke i javnog života od akademika, profesora na univerzitetima, vladika i ministara do istoričara, književnika, novinara, glumaca, slikara, ilustratora, dizajnera, muzičara.

Izvor: Ćirilična baština

Leave a Comment